faa-hjaelp-til-dit-budget-min-1

10 gode råd til når du lægger budget

Du har formentlig fået tudet ørerne fulde før, om vigtigheden i at lægge et budget. Hvis du fortsat ikke har fået det gjort, så er det på tide nu. I Danmark lægger 35 % af de med egen fast indkomst fortsat ikke budget, og det er en procentdel som afspejler sig i danskernes gennemsnitlige privatøkonomi.

Et manglende budget gør nemlig, at det er let at overse hverdagens små posteringer. I det lange løb kan det betyde, at du mister overblikket over din økonomi og eventuelt ender ud med underskud. Derfor giver vi dig her, en række gode råd til, hvordan du lettere får lagt et privatbudget, og igen vinder overblikket tilbage over dit daglige forbrug.

Læs også: Så meget tøj køber vi

1. Redegør for dine indtægter

Husk at medregne alle former for indtægter og ikke kun din grundløn. De indtægter som nogle af og til glemmer at budgettere med, er eksempelvis børnebidrag, tillæg og feriepenge. Husker du at medregne alle dine indtægter, vil du naturligvis også have lettere ved at skabe et økonomisk overskud.

2. Del dine udgifter op

For at sikre dig selv, at du husker samtlige udgifter, så del dine poster op i “faste udgifter” og “variable udgifter”. Alt hvad du bruger af penge, skal medregnes under dine udgifter, også de helt små poster som småkøb på tanken, kontanthævninger og lignende.

Faste udgifter:

Dine faste udgifter er de som er konstante. Nogle faste udgifter betales månedligt, mens andre betales kvartalsvis, halvårligt eller årligt. Herunder skal du medregne posteringer som din husleje, el og varme, forsikringer, bil og afbetaling på lån.

Variable udgifter:

Dine variable udgifter er de som du groft sagt og i et vist omfang selv tilvælger. Som titlen også beskriver, varierer disse udgifter ofte fra måned til måned. Det er herunder du skal budgettere med poster som husholdning, tøj, frisør, ferier og køb til hjemmet.

Det er særligt disse udgifter som kan være nemme at overse eller holde styr på. Det kan blandt andet skyldes, hvis et køb er impulsivt, og der derfor ikke er sat penge af til købet i forvejen. Ved at lægge budget danner du dig derfor et overblik over, hvor meget du kan tillade din økonomi, at bruge på eksempelvis tøj hver måned.

3. Læg budget for et år frem

Ved at tænke et år frem, når du lægger dit budget, kan du også budgettere med de udgifter som kræver en opsparing. Dette kunne være poster som julegaver eller rejser. Ligeså kan du budgettere med de udgifter som skal betales halvårligt eller en gang i kvartalet, eksempelvis forsikringer og elregninger.

Når du budgetterer med en af disse poster, som ikke betales månedsvis, er det dog stadigvæk vigtigt, at du hver måned lægger penge af til posteringen. Bruger du eksempelvis 2.000 kr. på julegaver hvert år, så ved du at du hver måned skal ligge omkring 170 kr. af til netop denne post. På den måde holder du også dine udgifter ens i hver måned, således at du ikke belaster din økonomi mere i en måned end i en anden.

4. Søg hjælp til at lægge dit budget

Er det første gang du lægger et budget, så kan det være en god ide at bede om hjælp udefra. Måske kender du en, som kan hjælpe dig godt på vej. De fleste banker tilbyder også gerne, at man gratis kan booke et møde, hvor der kan hentes hjælp til budgettering af privatøkonomien.

Ønsker du i første omgang at forsøge på egen hånd, så kan du finde tonsvis af gratis skabeloner til budgetplanlægning på nettet. Det er blot at søge efter det. Mange banker vil også bede dig om, at prøve at lægge et budget hjemmefra, før de kan tilbyde dig et møde.

faa-hjaelp-til-dit-budget-min-10 gode råd til når du lægger budget-blog-LendonDK

5. Opret to konti

For lettere at kunne danne dig et overblik over, hvor mange penge du månedligt har at gøre godt med, så sørg for at oprette to konti. Den første konto skal være din lønkonto, hvor alle din indtjening sættes ind. Den anden konto kan du kalde en budgetkonto. Her overfører du et månedligt beløb, som udgør det samlede beløb af dine regninger. Det vil altså sige, at det er her din husleje, telefonregning m.m. skal trækkes fra.

De regninger som eksempelvis kun skal betales en gang i kvartalet eller halvårligt sparer du ligeledes op til på din budgetkonto. Det gør du ved månedligt at sætte et fastsat beløb ind på budgetkonto. Her kan vi igen bruge eksemplet med opsparing til julegaver. Altså hvis du bruger 2.000 kroner årligt på julegaver, skal du månedligt overfører 170 kr. til din budgetkonto eller anden opsparing.

6. Opret en pensionsopsparing

I dagens Danmark er det en smule usikkert hvordan pensionsalderen vil se ud, når vi selv når der til en dag. Derfor er det en god ide, at oprette en aldersopsparing hos din bank. Denne konto vil være låst indtil en dato, som du sætter sammen med din bank. Datoen kan som eksempel være sat til dagen hvor du fylder 65, og da vil pengene så blive overført til din lønkonto.

Som udgangspunkt vælger du selv hvor stort et beløb, der månedsvis skal overføres til din aldersopsparing. Som tommelfingerregel siges dog, at du skal budgettere med 20 % af din indkomst, hvis du vil opretholde den levestandard, som du udlever på nuværende tidspunkt. Beløbet som trækkes til din aldersopsparing kan dog til hver en tid ændres i samarbejde med din bank.

7. Hav fagforening og forsikringer i orden

Det kan for nogen virke oplagt, at nedprioritere poster som forsikringer, a-kasse og fagforening. Alle er de nemlig tunge faste udgifter, som du selv styrer om du vil tilvælge eller ej. Dette er dog nogle poster, som du burde prioriterer meget højt.

Ved at tegne en forsikring, eller melde dig ind i en fagforening og en a-kasse, sikrer du dig selv økonomisk, hvis uheld på en eller anden vis skulle være ude. Altså kan det hurtigt blive en dyr og uoverskuelig fornøjelse for dig, hvis du ikke har tilknyttet dig nogle af delene, men en dag står og har brug for dem. Sørg derfor så vidt det er muligt, at bygge din økonomi op om, også at have råd til poster som disse.

8. Husk betalingsservice

Når dit budget først er lagt, og overførslerne dine konti imellem går som de skal, så sørg for at tilmelde så meget som muligt til betalingsservice. Sådan sikrer du dig selv, at ingen af dine regninger går i glemmebogen. Ligeledes undgår du også dyre rykkere, som du naturligvis ikke har budgetteret med på forhånd.

9. Gør brug af din banks applikation

Langt de fleste større banker har udarbejdet en mobil-app til deres kunder. Henter du din banks applikation ned på din mobil, vil du have langt lettere ved, at holde styr på dine konti løbende. Sådan kan du altid i løbet af dagen, tjekke op på hvad du har at gøre godt med.

10. Vær realistisk i din budgettering

Og husk så på aldrig at sætte dig selv i gæld for gaver og fornøjelser. Uanset hvor tiltrængt en tur i byen kan lyde, eller hvor glad din kæreste ville blive for et nyt ur, så er det ikke det værd, at nedprioritere din egen fremtid for.

Selvfølgelig skal du budgettere med både gaver og fornøjelser, men ligesom ved alle andre poster, så er det vigtigt at du holder dig til de afsatte beløb. Både venner og familie vil med garanti kunne forstå, at din økonomiske sikkerhed må være førsteprioritet.

Du ville måske også kunne lide......

Guide: Mindeværdig julehygge på budget

Julen er hjerternes fest og dét tidspunkt på året, hvor venner og familier mødes over hyggelige og stemningsfulde dage. Men julen koster også mange penge, for det er dyrt at holde julefrokoster,

Billige billetter til ferien - du aldrig glemmer

Mangler du inspiration til din næste ferie? Og vil du gerne finde billige billetter? Så har vi her samlet en række rejsedestinationer og aktiviteter, som vil inspirere dig. Om du er på udkig efter

Ansøgning om lån

Hvorfor bruge unødvendig tid på en ansøgning om lån, når du kan gøre det nemt og hurtigt. Vi ved, at vores kunder har mange andre vigtige ting at bruge deres tid på - og ansøgning om lån,