to-go-kaffe-min-1

Danskerne elsker sort guld og papkrus: Guide til billigere to-go-kaffe

Kaffe er efterhånden kendt som befolkningens sorte guld, og det er der ingen undren i. Danmark er nemlig det fjerde mest kaffedrikkende land, kun overgået af Sverige, Østrig og Finland. Tre ud af fire danskere indtager den koffeinrige drik dagligt, og i sådan en grad, at det svarer til fire kopper dagligt pr. kaffedrikker.

I gennemsnit brygger enhver dansk kaffedrikker 8,6 kg. kaffebønner om året – og det er ikke så lidt. Hvis du selv er kaffedrikker, så luk øjnene et øjeblik og skænk dette en tanke: Danskerne bruger i gennemsnit 1.150 kr. årligt på kaffe. Har du tænkt denne penge-opslugende post ind i dit budget? Formentlig ikke.

Danskerne kaster penge efter papkrus og dyre dråber

Hver 7. danske kaffe-forbruger køber hver uge minimum én kop færdigbrygget kaffe ude. Det er netop hos caféerne og de mange udbydere af to-go-kaffe, at det sorte guld for alvor nærmer sig en forgyldt pris.

Politiken besøgte i år 2015 de fem mest udbredte kæder af kaffebarer i Danmark; Riccos, Emmerys, Starbucks, Lagkagehuset og Baresso (nu opkøbt og kendt som Espresso House). Her var det kun Riccos som kunne servere en lille caffelatte til under 30 kr.

I et efterfølgende interview fortæller ejer Ricco Sørensen, at en kop kaffe inklusiv omkostninger som afskrivninger på kaffemaskiner, bønner, papkrus osv., koster 7,75 kr. at brygge. Altså tjener Riccos knap 20 kr. pr lille caffelatte du køber der, imens de øvrige og større kaffekæder formentlig tjener endnu mere på din kaffetrang.

Økologisk fairtrade kaffe er vores hverdags luksus

For danskerne er det tilsyneladende en hel særlig luksus, at drikke sin kaffe på farten. En undersøgelse lavet af Norstat Danmark viser da også, at danskerne er gladest for deres morgenkaffe. Lige såvel viser udviklingen i kaffeindustrien, at danske kaffedrikkere går mere og mere op i fairtrade, økologi og aroma. Med det i mente, er vores hang til to-go-kaffe af god kvalitet nok ikke så bemærkelsesværdigt.

Ud over at lange is over disken, så sælger virksomhedens Frellsens også umådeligt mange papkrus til virksomheder, som ønsker at adoptere to-go-kulturen. På to år (2014-1016), har Frellsens efter eget udsagt fordoblet deres salg af papkrus.

Folk går på gaden for at hente en kaffe. Det hørte vi ikke om for bare 6-7 år siden. Det gælder ikke mindst unge mennesker. De ved godt hvad de vil have, og derfor er virksomhederne begyndt at spørge os, hvordan de kan skabe et kaffe-miljø, så de kan holde på deres medarbejdere i arbejdstiden – Henrik Frellsen i interview med Berlingske Business

Er der virkelig ikke en måde, hvorpå vi selv kan skabe samme kaffeoplevelse – hjemme såvel som på arbejdet, som den vi betaler dyre domme for? Selvfølgelig er der det. Her kommer en række gode råd til, hvordan du selv kan lave den bedste og billigste kop to-go-kaffe.

rist-selv-kaffeboenner-Guide til billigere to-go-kaffe-blog-LendonDK

Anskaf dig en termokop

Der er nok hverken nemt eller smart at medbringe porcelænskoppen i toget, bilen eller sågar på cykel. Skal kaffen medbringes i café-lignende papkrus, så bliver din hjemmebrygget to-go-kaffe alligevel hurtigt en dyr affære. I stedet bør du anskaffe dig et termokrus. Det kan nemlig nemt vaskes op og genbruges dag efter dag. Testguru.dk har anbefalet danskerne fire forskellige termorkrus, som alle scorer høje point på tæthed, kvalitet til pris samt greb.

 1. Bodum Travel Press Set – 279 kr.
 2. Eva Solo To go Cup – 187 kr.
 3. Esbit termokrus – 199 kr.
 4. Contigo West Loop Termokrus – 299 kr.

Selvom at 299 kr. er mange penge for et krus, så husk lige på at det er tilsvarende 10 små kopper caffelatte ude i byen. Ergo er dit termokrus hurtigt tjent ind igen.

Filter, instant, kapsel eller bønner?

Med det rette udstyr er der ikke den type kaffe, som du ikke selv kan brygge hjemme. Dog er der naturligvis visse typer, som er billigere at brygge end andre. Med udgangspunkt i kaffemærket Lavazza, som både producerer bønner, kapsler, instant og filterkaffe, vil priserne pr brygget kop kaffe se således ud:

 • Kapselkaffe: 2 kr.
 • Instantkaffe: 1,4 kr.
 • Filterkaffe: 1 kr.
 • Kaffe på bønner du selv kværner: 0,9 kr.

Blandt danskerne er den mest populære kaffetype filterkaffe, som hele 52 % af de danske kaffedrikkere nyder godt af. Det er dog ikke den billigste måde at komme sin kaffetørst til livs på. Så hvorfor kværner vi ikke alle vores egne bønner? Formentlig fordi at den nemme hjemmelavede to-go-kaffe da vil blive en besværlig og tidskrævende 0morgenrutine.

Lars Mørch, medindehaver af kaffekæden Risteriet, har i forbindelse med en smagstest for Jyllands Posten dog udtalt, at kaffe bør drikkes maks 14 dage efter at bønnerne er ristet. Er du i forvejen tilhænger af velsmagende kvalitetskaffe, så skulle du måske overveje at investere i en kaffemaskine med indbygget kværn i. Sådan én kan anskaffes for omkring 1.000 kr. Det lyder måske af meget, men til eftertanke er det tilsvarende 33 små caffelatte ude i byen, og knap nok danskernes gennemsnitlige kaffe-udgift årligt.

Husk: Hos Lendon.dk kan du låne op til 15.000 kr. rente- og gebyrfrit i 30 dage, såfremt du er førstegangs-kunde. Hos os kan du låne uden dokumentation. Så uanset om dit lånebehov skyldes en kaffemaskine eller regninger, så er en kredit hos os en lånemulighed.

drikker-kaffe-sammen -Guide til billigere to-go-kaffe-blog-LendonDK

5 tips til en hjemmebrygget kop kaffe

 1. Uanset om du koger vand til din instant kaffe, eller bruger det til at brygge på maskinen, så bør vandet altid være koldt og friskt fra hanen. Ellers kan kaffen få en flad smag.
 2. Den optimale bryggetemperatur er 92-96 grader. Er dit kogevand 100 grader eller derover, så risikerer du at skolde din kaffe og dermed ødelægge smagen.
 3. Uanset hvilken type kaffe du bruger, så bør du altid opbevare den et mørkt, tørt sted.
 4. Det er vigtigt at du afkalker din maskine ofte, da kalk kan sænke temperaturen og dermed forværre din kaffeoplevelse.
 5. Selvom at kaffedåser er fine, så bør du ikke hælde dine kværnede bønner op i disse. Så snart du tager hul på den vacuum, som eksempelvis filterkaffe er pakket ind i, vil meget af kaffens aroma fordufte.

Måske kan du også lide...

Guide: Mindeværdig julehygge på budget

Julen er hjerternes fest og ikke mindst en tid fyldt med julehygge. Det er den tid på året, der emmer af nostalgi, varme og tryghed. Nu nærmer juletiden efterhånden sig med hastige skridt, og det

17 billige og alternative rejser som du ALDRIG glemmer

Læs med her, hvis du mangler inspiration til din næste ferie. Vi har samlet en række rejsedestinationer som du nok kender i forvejen, men med aktiviteter du ikke vidste, at du er nødt til at

Ansøgningsprocessen

Ved sammenligning af lån kan den tid det tager at ansøge også være vigtig. Hvor lang tid tager det at ansøge? Det varierer hos de forskellige udbydere. Hos lendon.dk kan du ansøge om et lån på