betaler-du-medie-licens

Danskerne “glemmer” at betale licens – nu ændres indkrævningen

Et budget tilknyttet til privatøkonomien, har uden tvivl mange poster på sig. Nogle er selvvalgte som eksempelvis fitness og abonnementer til streamingtjenester. Andre derimod, er bare ikke til at slippe uden om. Vi betaler naturligvis glædeligt husleje, såvel som vand og varme også generelt anses som en acceptabelt udgift. For her er prisen sat efter, hvor meget vand og varme vi bruger, eller hvor mange kvm vi har at boltre os på.

Og så er der den udgift, som formentlig er den mest udskældte udgift i Danmark. Der er naturligvis tale om medielicens – en lovpligtig udgift som opkræves af DR og staten. Det er ikke første gang, at den obligatoriske medielicens fylder meget i medierne, og endnu engang er det ikke søde ord, som fylder i spalterne.

En kvart million danske husstande betaler ikke licens

“Licens er noget vi giver hinanden”. Sådan lyder DRs slogan. Det er bare ikke helt tilfældet, eftersom 270.000 danske husstande ikke betaler licens. Det handler nemlig blot om et klik på nettet, før du er afmeldt licens indbetaling. Mange danskere finder det nemlig dybt uretfærdigt, at medielicens er obligatorisk, uanset om du hører Mads & Monopolet om lørdagen, eller om du aldrig tænder for din radio eller TV.

Her er konsekvensen

Men når ikke vi retter os ind under lovens lange arm, så får det konsekvenser. Og det er ligegyldigt hvor uretfærdigt lovgivningen egentlig er. Sagen er den, at danskerne samlet set skylder 844 mio. kr. i medielicens – og de penge vil blive inddrevet nu.

Skat har netop hen over sommeren erhvervet sig et inddrivelsessystem til den nette sum af 1,1 mia. kr. Systemet skal nu afprøves, og i første omgang bliver det licens-skyldnerne, som står for skud. Har du ikke indbetalt licens, selvom du burde? Så skal du muligvis ud og låne ekstra penge, i tilfældet af at Skat får fingrene i dig.

Ser du DR?

Muligvis ikke – men du ejer formentlig en smartphone, en computer eller et TV. Derfor har du teknisk set muligheden for, at benytte dig af DRs platforme, og i så fald skal du altså betale medielicens. Lyder det fair? Det gør det nok ikke. Alligevel er det sådan loven har været siden år 1925. Nu godt 90 år efter, ser det dog ud til, at der er ændringer på vej.

Et nyt medieforlig fra år 2018 er nemlig på trapperne, og Danmarks partier har allerede stemt . Med Liberal Alliance og Radikale Venstre i spidsen tyder alt på, at den opkrævning af medielicens som vi kender i dag, meget snart lægges på hylden.

Tre ændringsforslag

Medielicens er naturligvis kommet for at blive i et eller andet omfang. Der er lagt op til tre løsningsforslag for, hvordan det kan lykkes regeringen, at få danskerne til at betale licens. De lyder som følgende:

  1. Lad danskerne betale for licens over skatten
  2. Skær voldsomt i DRs budget.
  3. Opret en medieskat, svarende til kirkeskatten. Altså en separat form for skat, som har den fordel, at den følger din lønindkomst.

Uanset hvilken model der bliver den udvalgte, så bliver der altså taget hånd om den udskældte licensordning nu, og vi kan forvente at se forbedringer i 2018.

Du ville måske også kunne lide......

Guide: Mindeværdig julehygge på budget

Julen er hjerternes fest og dét tidspunkt på året, hvor venner og familier mødes over hyggelige og stemningsfulde dage. Men julen koster også mange penge, for det er dyrt at holde julefrokoster,

Billige billetter til ferien - du aldrig glemmer

Mangler du inspiration til din næste ferie? Og vil du gerne finde billige billetter? Så har vi her samlet en række rejsedestinationer og aktiviteter, som vil inspirere dig. Om du er på udkig efter

Ansøgning om lån

Hvorfor bruge unødvendig tid på en ansøgning om lån, når du kan gøre det nemt og hurtigt. Vi ved, at vores kunder har mange andre vigtige ting at bruge deres tid på - og ansøgning om lån,