penge-goer-dig-lykkelig

Forskning viser: At bruge penge gør dig lykkeligere

Der er et gammelt ordsprog som lyder således: “Lykken er ikke gods eller guld”. At penge ikke er en direkte kilde til lykke, er også noget, vi gerne hævder over for os selv fra tid til anden. Men de seneste par års forskning har altså i sinde, at mane både gammelt ordsprog og egen overbevisning til jorden.

Vi er lykkelige, når vi overgår vores medmennesker

Der findes mange teorier på hvordan og i hvilken mængde, at penge giver os et lykkeligere liv. En af forskerne, som har postet tanker i disse teorier, er Socialpsykolog Leon Festinger. Han udtalte i år 1950, at alle mennesker sammenligner sig med en referencegruppe. Med det mente Festinger, at vi som individ, opgør vores lykke i hvad vi ejer, sammenlignet med eksempelvis venner, naboer eller familie.

Teorien kan nemt overdrages til år 2017, hvor vi på daglig basis taler om, hvorvidt vi sammenligner os med, og lader os påvirke af influenter på de sociale medier. Ifølger Festinger bliver vi altså lykkeligere af penge, hvis de penge kan få os til at overgå vores referencegruppe.

Materiel lykke er individuel

En anden påstand som forskning i penge og lykke har ført til, lyder således: Lykken opstår når vores egentlige liv lever op til eller overgår vores egne forventninger. Den teori kaldes også adaptionsteorien.

Det udsagn betyder altså også, at lykke som kan købes for penge er midlertidig. Et eksempel som kan bevise denne teori er, hvis du har købt en ny bil. Til at starte med vil du formentlig være lykkelig for din nye bil. Den lever op til dine krav og den forbedrer din nuværende tilværelse. Men med tiden vil bilen dog “bare” være en bil for dig. Dine krav til livet bliver højere, og bilen kan derfor ikke længere give dig samme lykkefølelse.

Økonomisk usikkerhed forringer din lykke

Nok vil mange teorier hævde, at penge er en sikker lykke-kilde, men der er også andre teorier, som man bestemt ikke skal se gennem fingrene med. Et nyere svensk studie viser, at folk med mere luft i økonomien, generelt er mere lykkelige end de uden økonomisk råderum.

Det kan derfor ikke nævnes nok gange, hvor vigtigt det er at budgettere med buffere og/eller en opsparing. Selvom vi kan slå fast, at brug af penge rent faktisk gør dig lykkeligere, så er det lige så afgørende for din lykkefølelse, at have kontrol over økonomien.

Ønsker du mere kontrol over din økonomi? Se blandt andet vores guide: Få styr på økonomien: 25 tips til en bedre privatøkonomi.

Måske kan du også lide...

Guide: Mindeværdig julehygge på budget

Julen er hjerternes fest og ikke mindst en tid fyldt med julehygge. Det er den tid på året, der emmer af nostalgi, varme og tryghed. Nu nærmer juletiden efterhånden sig med hastige skridt, og det

17 billige og alternative rejser som du ALDRIG glemmer

Læs med her, hvis du mangler inspiration til din næste ferie. Vi har samlet en række rejsedestinationer som du nok kender i forvejen, men med aktiviteter du ikke vidste, at du er nødt til at

Ansøgningsprocessen

Ved sammenligning af lån kan den tid det tager at ansøge også være vigtig. Hvor lang tid tager det at ansøge? Det varierer hos de forskellige udbydere. Hos lendon.dk kan du ansøge om et lån på