penge-goer-dig-lykkelig

Forskning viser: At bruge penge gør dig lykkeligere

Der er et gammelt ordsprog som lyder således: “Lykken er ikke gods eller guld”. At penge ikke er en direkte kilde til lykke, er også noget, vi gerne hævder over for os selv fra tid til anden. Men de seneste par års forskning har altså i sinde, at mane både gammelt ordsprog og egen overbevisning til jorden.

Vi er lykkelige, når vi overgår vores medmennesker

Der findes mange teorier på hvordan og i hvilken mængde, at penge giver os et lykkeligere liv. En af forskerne, som har postet tanker i disse teorier, er Socialpsykolog Leon Festinger. Han udtalte i år 1950, at alle mennesker sammenligner sig med en referencegruppe. Med det mente Festinger, at vi som individ, opgør vores lykke i hvad vi ejer, sammenlignet med eksempelvis venner, naboer eller familie.

Teorien kan nemt overdrages til år 2017, hvor vi på daglig basis taler om, hvorvidt vi sammenligner os med, og lader os påvirke af influenter på de sociale medier. Ifølger Festinger bliver vi altså lykkeligere af penge, hvis de penge kan få os til at overgå vores referencegruppe.

Læs også: Lad dig inspirere af vilde iværksættere!

Materiel lykke er individuel

En anden påstand som forskning i penge og lykke har ført til, lyder således: Lykken opstår når vores egentlige liv lever op til eller overgår vores egne forventninger. Den teori kaldes også adaptionsteorien.

Det udsagn betyder altså også, at lykke som kan købes for penge er midlertidig. Et eksempel som kan bevise denne teori er, hvis du har købt en ny bil. Til at starte med vil du formentlig være lykkelig for din nye bil. Den lever op til dine krav og den forbedrer din nuværende tilværelse. Men med tiden vil bilen dog “bare” være en bil for dig. Dine krav til livet bliver højere, og bilen kan derfor ikke længere give dig samme lykkefølelse.

Økonomisk usikkerhed forringer din lykke

Nok vil mange teorier hævde, at penge er en sikker lykke-kilde, men der er også andre teorier, som man bestemt ikke skal se gennem fingrene med. Et nyere svensk studie viser, at folk med mere luft i økonomien, generelt er mere lykkelige end de uden økonomisk råderum.

Det kan derfor ikke nævnes nok gange, hvor vigtigt det er at budgettere med buffere og/eller en opsparing. Selvom vi kan slå fast, at brug af penge rent faktisk gør dig lykkeligere, så er det lige så afgørende for din lykkefølelse, at have kontrol over økonomien.

Ønsker du mere kontrol over din økonomi? Se blandt andet vores guide: Få styr på økonomien: 25 tips til en bedre privatøkonomi.

Du ville måske også kunne lide......

Guide: Mindeværdig julehygge på budget

Julen er hjerternes fest og dét tidspunkt på året, hvor venner og familier mødes over hyggelige og stemningsfulde dage. Men julen koster også mange penge, for det er dyrt at holde julefrokoster,

Billige billetter til ferien - du aldrig glemmer

Mangler du inspiration til din næste ferie? Og vil du gerne finde billige billetter? Så har vi her samlet en række rejsedestinationer og aktiviteter, som vil inspirere dig. Om du er på udkig efter

Ansøgning om lån

Hvorfor bruge unødvendig tid på en ansøgning om lån, når du kan gøre det nemt og hurtigt. Vi ved, at vores kunder har mange andre vigtige ting at bruge deres tid på - og ansøgning om lån,