mandler-punktafgift-på-usunde-varer-i-danmark-lendon.dk-min.jpg

Betaling af punktafgifter

I Danmark har vi særlige punktafgifter på specifikke produktkategorier. Men hvad betyder afgifterne for din økonomi og for samfundsøkonomien? Læs her om effekten af de danske punktafgifter.


HVAD ER EN PUNKTAFGIFT?

De såkaldte punktafgifter er en beskatning på dagligvarer, som har til formål at regulere forbruget af den pågældende vare.
Punktafgifter bruges til at begrænse salget af varer, som vurderes at have en negativ effekt på folkesundheden eller miljøet.

I Danmark har vi blandt andet punktafgift på varer som slik, alkohol, tobak, emballage og bekæmpelsesmidler, som har sundheds- eller miljømæssige konsekvenser for befolkningen.

Ud over at regulere forbruget af visse varekategorier, fungerer punktafgifterne også som en vigtig indtægtskilde for statskassen. Punktafgiften er på den måde med til at finansiere de offentlige institutioner.


KRITIK AF PUNKTAFGIFTEN

Punktafgifterne kritiseres ofte af det danske erhvervsliv for at ødelægge konkurrencen. Afgifterne beskyldes for indirekte at opfordre de danske forbrugere til at benytte grænsehandel i Sverige og Tyskland, hvor momsen på fødevarer er lavere, og hvor der ikke findes punktafgifter på eksempelvis slik og alkohol.

Ifølge foreningen ‘De Samvirkende Købmænd’ er punktafgifterne forældede, da de blev indført i en tid, hvor ressourcerne var knappe, og det derfor gav mening at beskatte varer, som dengang blev betragtet som luksusvarer.

Punktafgifterne kritiseres desuden også for at være uigennemskuelige og for besværlige for virksomhederne at administrere.

Dansk erhvervsliv har derfor gennem flere år opfordret politikerne til at afskaffe punktafgifterne.


NØDDEAFGIFTEN

Blandt de mest kritiserede punktafgifter er nøddeafgiften og afgiften på konsum-is.

Nøddeafgiften har længe været forhadt af forretningsdrivende og af diætister, da afgiften anklages for at være alt for uigennemskuelig og for at modarbejde folkesundheden. I dag ved man nemlig, at nødder er meget gavnlige for sundheden. Dog holdes prisen på nødder kunstigt oppe på grund af afgiften.

Ligeledes beskyldes punktafgiften på konsum-is for unødigt at besværliggøre salget af is, samt for at være en stor en trussel for den generelle folkesundhed. Konsum-is er en mix, som bliver anvendt i flødeis og sodavandsis.


PUNKTAFGIFT OG DIN ØKONOMI

Punktafgifterne påvirker den almindelige danskers økonomi, idet den endelige pris på den pågældende varer forhøjes. Dette sker naturligvis på grund af selve afgiften, men også på grund af afgiftens administrationsomkostninger.


PUNKTAFGIFTENS FREMTID

Efter den vedvarende kritik af de danske punktafgifter er der nu en mulig udsigt til en fornyelse af systemet. Med sit finansudspil i august 2017, udtrykte regeringen en vilje til at tage punktafgifterne op til revision.

Blandt andet foreslår regeringen en afskaffelse af nøddeafgiften, som længe har været et stort ønske for forretningsdrivende, diætister og nøddeelskere. Regeringens finanslovsforslag skal dog stadig forhandles i Folketinget, før en fornyelse af afgiftssystemet kan blive en realitet.


DIN PRIVATØKONOMI – DIT ONLINE LÅN NU

 • Lån 20.000 kroner
 • Ansøg hurtigt og nemt Online
 • Få pengene udbetalt straks
 • Lav fast rente

ANSØG OM ET ONLINE LÅN HER


HVEM KAN LÅNE?

For at optage kredit eller et lån online nu, har vi hos LendOn nogle krav, du skal opfylde. Vi forsøger at låne ud til alle, der har brug for et lån, men vi har også krav til vores ansøgere. Disse krav skal også beskytte dig som lånetager:

 • Være mindst 21 år
 • Have et dansk CPR-nr
 • Have en dansk adresse
 • Have et NemID
 • Have en aktiv e-mailadresse
 • Have et dansk telefonnummer
 • Have en dansk bankkonto
 • Vurderes kreditværdig af LendOn.dk


VIL DU VIDE MERE OM VORES LÅN?

Sidder du tilbage med ubesvarede spørgsmål til vores lånetilbud?
Er du ikke helt sikker på, om LendOn er den rigtige løsning for dig?

Så kan du med fordel besøge vores ‘Spørgsmål og Svar’-sektion, hvor vi har samlet svar på de spørgsmål, vi oftest bliver stillet. Skulle dit spørgsmål ikke høre herunder, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice, der sidder klar til en uforpligtende snak om din situation.


KUNDESERVICE
Telefon: 44 22 46 64
E-mail: info@lendon.dk
Mandag – Torsdag: 8:00 – 18.00
Fredag: 8:00 – 16.00

Du ville måske også kunne lide......

Guide: Mindeværdig julehygge på budget

Julen er hjerternes fest og dét tidspunkt på året, hvor venner og familier mødes over hyggelige og stemningsfulde dage. Men julen koster også mange penge, for det er dyrt at holde julefrokoster,

Billige billetter til ferien - du aldrig glemmer

Mangler du inspiration til din næste ferie? Og vil du gerne finde billige billetter? Så har vi her samlet en række rejsedestinationer og aktiviteter, som vil inspirere dig. Om du er på udkig efter

Ansøgning om lån

Hvorfor bruge unødvendig tid på en ansøgning om lån, når du kan gøre det nemt og hurtigt. Vi ved, at vores kunder har mange andre vigtige ting at bruge deres tid på - og ansøgning om lån,