slik

Forstå punktafgifterne og deres betydning for din daglige økonomi

Du har måske hørt om nøddeafgiften, som ofte bliver kritiseret for at holde de danske priser på nødder kunstigt oppe. Men hvorfor har vi særlige afgifter på specifikke produktkategorier? Og hvad betyder afgifterne for din privatøkonomi og for samfundsøkonomien? Læs her en komplet gennemgang af historien bag og effekten af de danske punktafgifter.

Hvad er punktafgifter?

De såkaldte punktafgifter er en beskatning på dagligvarer, som har til formål at regulere forbruget af den pågældende vare. Punktafgifter bruges til at begrænse salget af varer, som vurderes at have negativ effekt på folkesundheden eller på miljøet. Blandt andet er varer som slik, alkohol, tobak, emballage og bekæmpelsesmidler derfor underlagt punktafgifter på grund af sundheds- eller miljømæssigt overvejelser. Ud over at regulere forbruget af visse varekategorier, fungerer punktafgifterne som en vigtig indtægtskilde for statskassen, og er på den måde med til at finansiere de offentlige institutioner.

Punktafgifternes historie

1912

I Danmark har punktafgifterne eksisteret i mere end 100 år. I 1912 blev der introduceret punktafgifter på cigaretter og tobak, i 1922 kom sukkerafgiften, og i 1924 og 1927 blev der indført afgifter på henholdsvis biler og benzin.

1940-1945

Omkring 2. verdenskrig blev der indført flere punktafgifter, som dog senere blev afskaffet. Der findes i dag ca. 35 forskellige punktafgifter i Danmark, som er bevaret af sundhedspolitiske, moralske, energipolitiske eller miljømæssige årsager

I dag

I mere end 100 år har de danske punktafgifter været en vigtig indtægtskilde for Staten. Hvert år opkræves den såkaldte provenu, det vil sige indtægten fra afgifterne, som derefter bruges til at understøtte det danske velfærdssamfund. Dog er der udsigt til en mulig revidering af punktafgifterne efter systemet igennem længere tid er blevet kritiseret.

Silk-betydning for din daglige økonomi-blog-LendonDK

Kritik af punktafgifterne

Skævvridende for konkurrencen

Punktafgifterne kritiseres ofte af det danske erhvervsliv, for at være skævvridende for konkurrencen. Afgifterne beskyldes for indirekte at opfordre de danske forbrugere til at benytte grænsehandel i Sverige og Tyskland, hvor momsen på fødevarer er lavere, og hvor der ikke findes punktafgifter på eksempelvis slik og alkohol.

Afgifterne er forældede

Ifølge foreningen ‘De samvirkende købmænd’ er punktafgifterne forældede, da de blev indført i en tid hvor ressourcerne var knappe, og det derfor gav mening at beskatte varer som dengang blev betragtet som luksusvarer.

Administreringen er for ressourcekrævende

Punktafgifterne kritiseres desuden for at være uigennemskuelige og for besværlige for virksomhederne at administrere. Dansk erhvervsliv har derfor gennem flere år opfordret politikerne til at afskaffe punktafgifterne.

De mest kritiserede punktafgifter

Blandt de mest kritiserede punktafgifter findes nøddeafgiften, samt afgiften på konsum-is. Begge afgifter beskyldes for at være ulogiske, og for at ramme skævt i forhold til afgiftens sundhedsmæssige effekt.

Nøddeafgiften

Nøddeafgiften har længe været forhadt af forretningsdrivende og af diætister, da afgiften anklages for at være alt for uigennemskuelig, og for at modarbejde folkesundheden. I dag ved man nemlig at nødder er meget gavnlige for sundheden. Dog holdes prisen på nødder kunstigt oppe på grund af afgiften.

Afgiften på konsum-is

Ligeledes beskyldes punktafgiften på konsum-is for unødigt at besværliggøre salget af is, samt for at ramme skævt, i forhold til hvor stor en trussel is er for den generelle folkesundhed. Den mest absurde detalje ved afgiften på is er, at den også dækker den luft som piskes ind i softicen. Med andre ord betaler du penge for luft hver gang du køber en softice!

Ulogisk sukkerafgift

Ifølge kritikken af punktafgifterne, holder argumentet om sundhedshensyn altså ikke, hvis man ser på de to ovennævnte eksempler. Desuden er afgiften på nødder højere end på for eksempel sodavand, som slet ikke er beskattet, på trods af dens negative sundhedspåvirkning.

blandede-nødder-betydning for din daglige økonomi-blog-LendonDK

Nøddeafgiftens forskellige satser

Her ses et eksempel på hvor uigennemskuelig punktafgifterne kan være at administrere. Nøddeafgiften har forskellige satser alt efter nøddetypen og om den sælges ubehandlet, afskallet eller hakket.Ubehandlede akajounødder, ubehandlede mandelkerner, ubehandlede abrikos- og ferskenkerner og kakaobønner samt ubehandlede cashewnødder.29,14Behandlede akajounødder, behandlede mandelkerner og behandlede abrikos- og ferskenkerner samt behandlede cashewnødder.
34,88 
Paranøddekerner, valnøddekerner, pistachienøddekerner, pekannøddekerner, ubehandlede hasselnøddekerner, kakaoskaller, kakaoaffald, restprodukter fra udvinding af olier af afgiftspligtige stenfrugt- og nøddekerner19,41 
Behandlede hasselnøddekerner23,29Mandler i skal14,65
Hasselnødder i skal og jordnødder uden skal9,73
Behandlede jordnødder11,59
Kokosnøddekerner og jordnødder i skal5,79

Se flere informationer om nøddeafgiften på infografikken i bunden af siden.

Hvad betyder punktafgifterne for den almindelige danskers økonomi?

Punktafgifterne kritiseres hovedsageligt for at gøre livet surt for de virksomheder der forhandler varer som er underlagt punktafgifter, da det kræver mange ressourcer at administrere denne type afgifter.

Dog påvirker punktafgifterne også den almindelige danskers økonomi, idet den endelige pris på de pågældende varer forhøjes. Dette sker naturligvis på grund af selve afgiften, men også på grund af afgiftens administrationsomkostninger.

Danmark er et af Europas dyreste lande at leve i, blandt andet på grund af vores punktafgifter. Prisen på en lang række dagligvarer er væsentligt højere i Danmark end i for eksempel Tyskland. Dette gælder både varer som slik og alkohol, men også for helt dagligdags varer som for eksempel tomatpuré, som er beskattet på grund af punktafgiften på emballage.

Punktafgifternes fremtid

Efter den vedvarende kritik af de danske punktafgifter, er der nu en mulig udsigt til en fornyelse af systemet. Med sit finansudspil i august 2017, udtrykker regeringen en vilje til at tage punktafgifterne op til revision.

Blandt andet foreslår regeringen en afskaffelse af nøddeafgiften, som længe har været et stort ønske for forretningsdrivende, diætister og nødde-elskere generelt. Regeringens finanslovsforslag skal dog stadig forhandles i Folketinget, før en fornyelse af afgiftssystemet kan blive en realitet.

På denne infografik kan du se flere informationer om nøddeafgiften

[infographic image-url=”/images/blog/infografik-nøddeafgift.png” link-to=”https://www.lendon.dk/images/blog/infografik-nøddeafgift.png” alt=”” class=”alignright size-full wp-image-2744″ link-alt=”En hård nød at knække”]

DU MÅ ELLER LIGE...

Guide: Mindeværdig julehygge på budget

Julen er hjerternes fest og ikke mindst en tid fyldt med julehygge. Det er den tid på året, der emmer af nostalgi, varme og tryghed. Nu nærmer juletiden efterhånden sig med hastige skridt, og det

Billige billetter til ferien - du aldrig glemmer

Mangler du inspiration til din næste ferie? Og vil du gerne finde billige billetter? Så har vi her samlet en række rejsedestinationer og aktiviteter, som vil inspirere dig. Om du er på udkig efter

Ansøgningsprocessen

Ved sammenligning af lån kan den tid det tager at ansøge også være vigtig. Hvor lang tid tager det at ansøge? Det varierer hos de forskellige udbydere. Hos lendon.dk kan du ansøge om et lån på