Par køber ny bolig sammen

Guide: Fordele og ulemper ved forældrekøb

Det ligger lidt i ordet – forældrekøb er når forældre køber et hus, lejlighed eller en anden form for bolig, som de lejer ud til deres barn. Det behøver dog ikke kun at være forældre der køber til sit barn, det kan for den sags skyld også være en tante, fætter eller en kollega.

Et forældrekøb ses typisk, når barnet flytter til en storby for at studere, men der findes også et såkaldt omvendt forældrekøb, som er hvis barnet køber en bolig, som lejes ud til forældrene. Hvis du vil vide mere om forældrekøb, kan du læse med her.

Forældrekøb-Nykredit-Guide: Fordele og ulemper ved forældrekøb-blog-LendonDK


3 vigtige punkter – overvej dette, før du foretager dig et forældrekøb:


Hvilke boligtyper og finansieringsmuligheder findes der?

Ejerlejligheder:

En ejerlejlighed er, som navnet siger, en lejlighed, du køber og dermed ejer. Det er oftest tilladt at lave forældrekøb i en ejerlejlighed, og det er også her at langt de fleste forældrekøb bliver lavet. Det skyldes blandt andet de skattemæssige fordele som følger med dertil.

Andelsboliger:

En andelsbolig er kendetegnet ved, at det er andelsboligforeningen, som ejer og driver ejendommen. Andelshaverne ejer hver en andel af fællesformuen og har brugsret til en bolig i ejendommen.

Andelsboligforeninger tillader derimod sjældent forældrekøb, og der findes heller ikke samme skattefordele ved andelsboligkøb. Man kan dog lave et anfordringslån, som er et rentefrit familielån, hvor børnene selv køber en andelsbolig og forældrene hjælper med finansieringen.


Du kan læse mere om forskellige lejlighedstyper i vores artikel: Leje, andel eller ejerbolig – Hvad skal du vælge?

Når man foretager et forældrekøb, skal man være opmærksom på, om udlejning er tilladt eller ej.

Det skal meget gerne stå i foreningens vedtægter eller servitutter. Man skal endvidere have styr på, om udlejningen medfører at pantekreditorerne er berettigede til at opsige deres lån.

Forskellige-boligtyper-Fordele og ulemper ved forældrekøb-blog-LendonDK

Man kan finansiere forældrekøbet ligesom et almindeligt boliglån. Lånet kan optages i banken og realkreditinstitut, alt efter forældrenes egen pengetank.

Jo større ens formue er, jo mere kan man låne. Som forældre kan man låne i sin friværdi, hvis de fx. selv bor i et hus hvor de ikke skylder så meget.

Hvis du vil have mere styr på at optage lån, kan du læse om de 5 vigtigste begreber i forbindelse med lån.

Fastsæt din leje og husk boligstøtte

Hvis du er udlejer, bliver du beskattet af lejeindtægten. Du bliver beskattet af forskellen mellem den betalte leje og markedsleje. Det betyder dermed at, du ikke selv kan bestemme hvad huslejen skal være, da der findes bestemte skatteregler på dette område.

Markedslejen kan findes ved at sammenligne med tilsvarende lejlejligheder i området, ellers kan man rådgive sig hos huslejenævnet.

Hvis man køber en andelsbolig som forældrekøb, så skal man være opmærksom på de forskellige regler som hører dertil. Man skal også sætte sig ind i markedet, foreningens økonomi og området. Her kan man rådgive sig med den lokale ejendomsmægler.

Hvorfor-køber-vi-forældrekøb-Fordele og ulemper ved forældrekøb-blog-LendonDK

En anden fordel ved forældrekøb er, at barnet kan søge boligstøtte. Barnet anses i princippet ikke for andet end normal lejer. Der stilles kun få krav til at søge boligstøtte, det vigtigste er dog at man laver en skriftlig lejekontrakt. På borger.dk kan du kan beregne og søge boligstøtte, som kan være med til at afhjælpe op til 15% af barnets husleje.

Ansøgeren til boligstøtte skal bo i en helårsbolig med eget køkken eller køkkenniche med vand og afløb for at få boligstøtte. Boligstøtten kan max blive 999 kr. pr. mdr og bliver reguleret ud fra kvadratmeter, antal værelser, opvarmning af lejligheden osv.


Få styr på de skattemæssige fordele og ulemper

SKAT er for de fleste kompleks at gøre sig klog på, og skattereglerne i forældrekøb er ingen undtagelse. Vi vil dog prøve at give definitioner på de tre skattemodeller, som man skal huske på ved et forældrekøb, ved hjælp af en overskuelig infografik:

Overordnet set betragter SKAT et forældrekøb som en selvstændig virksomhed, altså man bliver underlagt nogle skatteretlige regler som kan ses ovenstående i infografikken.

Ved at anvende en af de beskatningsmodeller gør det muligt, at man som fysisk person bliver beskatten næsten på samme måde som selskaber. Store udlejningsfirmaer drives oftest i selskabsform, som ikke er det samme som de skattemodeller i infografikken.

Du kan godt sænke dit barns husleje, men det er kun fordi SKAT ser det som en “gave” til barnet.

Skattereglerne omkring gaver er at de typisk er skattefrie, men hver forældre kan give barnet en skattefri gave på op til 62.900 kr. pr. år (2017).


Når du skal sælge boligen

Man skal også tænke sig om, når man skal sælge boligen igen. En eventuel gevinst vil blive beskattet og man vil ikke få fradrag for et eventuelt tab. Vigtigt at notere er, at man kan sælge lejligheden videre til sit barn til 15% under den offentlige ejendomsvurdering. Den offentlig ejendomsvurdering bliver vurderet ud fra ejendomsskatten og ejendomsværdiskatten.

Dog kan man som boligejer sælge sin bolig skattefrit ved hjælp af parcelhusreglen, som kræver at nogle betingelser er opfyldt.

En betingelse er, at sælgeren selv har beboet den bolig, som skal sælges. Altså forældrene skal selv have beboet lejligheden i en noget af den tid, som de har ejet den. Du kan læse mere om parcelhusreglen på SKAT.dk.


Overvejelser du bør gøre dig inden forældrekøb:

  • Udarbejdelse af et årligt regnskab for udlejningsvirksomheden.
  • Omkostninger til rådgivning om valg af beskatningsform.
  • Boligpriserne kan falde.
  • Behov for en vis friværdi og en god formue.


Det kræver sin tid og overvejelser at lave et forældrekøb, da der findes flere måder at gøre det på. Det er derfor en god idé at kontakte et professionel, som kan hjælpe med den rigtige rådgivning i det enkelte tilfælde.

Du ville måske også kunne lide......

Guide: Mindeværdig julehygge på budget

Julen er hjerternes fest og dét tidspunkt på året, hvor venner og familier mødes over hyggelige og stemningsfulde dage. Men julen koster også mange penge, for det er dyrt at holde julefrokoster,

Billige billetter til ferien - du aldrig glemmer

Mangler du inspiration til din næste ferie? Og vil du gerne finde billige billetter? Så har vi her samlet en række rejsedestinationer og aktiviteter, som vil inspirere dig. Om du er på udkig efter

Ansøgning om lån

Hvorfor bruge unødvendig tid på en ansøgning om lån, når du kan gøre det nemt og hurtigt. Vi ved, at vores kunder har mange andre vigtige ting at bruge deres tid på - og ansøgning om lån,