RKI-faa-hjaelp-og-bliv-gaeldfri-min

Guide: Lær alt om RKI og få hjælp til at blive gældfri

Måske er du blevet registreret hos RKI og har brug for hjælp, eller måske er du blot blevet nysgerrig over, hvad RKI egentlig er. Er dette et af tilfældene, bør du læse videre i indlægget. Her dækker vi alt, hvad du bør vide om RKI. Hvad betyder RKI? Hvad er RKIs regler? Hvordan du kommer ud af RKI igen? Find svaret ved læse videre i indlægget.

Vil du have en oversigt over indlægget? Tjek indholdsfortegnelsen nedenunder.

 1. Hvad betyder RKI?
 2. RKI-regler: Hvad skal der til for at blive skrevet på?
 3. Den åbnet og lukket RKI liste
 4. Hvad kan du ikke når du står på RKI listen?
 5. Er det godt at stå på RKI listen?
 6. Lån udenom RKI – er det en god idé?
 7. Kom ud af RKI – sådan gør du
 8. RKI og din psyke
 9. RKI – info, spørgsmål og svar

1. Hvad betyder RKI?

RKI er en forkortelse for Ribers Kredit Information og er Danmarks største offentlige skyldnerregister. Har du også hørt om Ribers eller RKI kreditinstitut, er begge termer helt det samme – det blot et andet navn for RKI. RKI er et institut, der tilbyder en oversigt over danskere, der er anset som dårlige betalere. RKI har til formål, at beskytte virksomheder imod tab af penge fra dårligere betalere. Det vil sige at hvis du er registreret hos RKI eller et andet skylnderregister, vil banker og andre kreditinstutter ikke tillade dig at tage lån eller lade dig købe på afbetaling. RKI bliver derfor hyppigt anvendt hos banker, forretninger, telefonselskaber og låneudbydere. Der vil være flere begrænsninger du kommer ud for, når du er registreret hos RKI eller hos et andet skyldnerregister – disse vil blive forklaret senere i indlægget. Hvad er forskellen på RKI og Debitor Registret (DBR)? Begge registre har til formål at oplyse virksomheder og andre lånudbydere om, hvem der er dårlige betalere. De er blot to af Danmarks største konkurrenter i samme markedet. Både RKI og Debitor Registret (DBR) foretager kreditvurderinger af privatpersoner og virksomheder, til fordel for andre virksomheder og kreditinstitutter.

rki-regler-Lær alt om RKI og få hjælp til at blive gældfri-blog-LendonDK

2. RKI-regler: Hvad skal der til for at blive skrevet på?

I 2016 var der omkring 200.000 personer registreret med betalingsanmærkning i RKI – et tal der har steget markant siden 2008, hvor antallet var på omkring 180.000 personer. Men hvad skulle der til for, at de blev registreret? Der er få vilkår gældende for at blive registreret hos RKI. Det betyder dog ikke, at der ikke skal noget til for at komme i RKI. RKI-reglerne for at blive skrevet på, er følgende:

 • Firmaet skal være kunde hos RKI, før de kan indberette dig
 • Firmaet skal have sendt tre rykkere til dig, hvorved den tredje rykker advarer dig om inkasso, og at du kan blive registreret i RKIs register
 • Firmaet må kun registrere dig, hvis du skylder 200 kr. eller derover
 • Begge parter skal være enige

Hvis dig og kreditoren ikke er enige om at der er gæld, er den vigtigste RKI-regel, at uenigheden bliver afgjort ved retten. I dette stadie kan du ikke selv afgøre, hvorvidt indberetning er begrundet eller relevant. Ifølge RKI-reglerne, må offentlige myndigheder også registrere dig. Dog skal du advares fire uger forinden, og beløbet skal mindst være på 7.500 kr. Derudover kan offentlige kreditinstitutter også registrere dig ,men de er underrettet Finanstilsynets egne regler og ikke RKI-reglerne. Beløbet skal mindst være på 1.000 kr., og sagen skal først have været igennem civil- eller fogedretten, før der må indberettes.

aabnet-og-lukket-rki-liste-Lær alt om RKI og få hjælp til at blive gældfri-blog-LendonDK

3. Den åbnet og lukket RKI liste

Når du registreres hos RKI Kreditinformation, vil du enten ryge ind på den lukkede eller åbne liste, alt efter hvor meget du skylder. Men hvad er forskellen? Lukket liste Når du registreres hos RKI for et beløb mellem 200 og 1.000 kr., vil du først og fremmest få besked om, at du er inddraget. Derudover vil du også få oplysninger om, hvem der har sat dig ind på RKI listen. Skylder du for et beløb mellem 200 kr. og 1.000 kr. vil du blive sat ind på deres lukket RKI liste. Dog betyder det, at andre kreditorer ikke kan se, at du er dårlig betaler. Formålet med at være i en lukket RKI liste fremfor en åben RKI liste, er at undgå de små gældssager kører igennem retssystemet, før de bliver overgivet til den åbne liste.Åbnet liste Skylder du for over 1.000 kr., bliver du registreret på den åbnet RKI liste. Det betyder, at alle RKIs kunder kan se dig på listen. Når du står i den åbnet RKI liste betyder det altså, at du vil have sværere ved at få dine regninger finansieret. Du vil derfor være nødsaget til, at begrænse dit forbrug yderligere, end hvad du ellers er vant til. Der går op til fem år, før at du kan blive fjernet fra RKI listen – betaler du hele din gæld, vil du dog blive fjernet fra RKI listen med det samme. Vil du tjekke din RKI status? Log ind på www.dininfo.dk med NemID og se om du står på RKI listen.

er-rki-godt-Lær alt om RKI og få hjælp til at blive gældfriblog-LendonDK

4. Hvad kan du ikke når du står på RKI listen?

At stå skrevet på RKI listen kan være en stor udfordring for dig, der ønsker et almindeligt forbrug og dagligdag. For når du har betalt alle dine udgifter, ligger du inde med penge som kun rækker til det mest nødvendige. Når du har et lille rådighedsbeløb og samtidig står skrevet på RKI listen, er der derfor mange finansieringsmuligheder du ikke kan gøre brug af. Når du står på RKI listen, vil du have svært ved at klare finansiering af nødvendige ting, såsom transport og madforbrug. Du vil ikke kunne benytte dig af afbetaling, uanset hvilken vare du køber. Vil du optage et nyt lån for at finansiere din gæld, er dette heller ikke en mulighed du kan benytte dig af. Når du står på RKI listen, vil telefon- og internetudbydere ofte afvise din anmodning om, at oprette et abonnement. Kun få vil tillade dig, at tegne et abonnement, selvom du står på RKI listen.

5. Er det godt at stå på RKI listen?

Du har nok allerede fået indtrykket af, at RKI er noget du ikke vil ende ud i. Når du står på listen hos RKI, er der flere begrænsninger du udsættes for, end hvad du er vant til. At stå på RKI listen anses hos det fleste som et nederlag, men at være i RKI kan også ses som en hjælp. RKI er samtidig vejen mod gældsfrihed. Når du står på RKI listen, er der nemlig ingen mulighed for at ryge i mere gæld. Du undgår altså en nedadgående gældsspiral. Når din gældsperiode er afsluttet og du dermed er blevet gældfri, vil du med sikkerhed have erfaringer, du kan tage videre i livet.

6. Lån udenom RKI – er det en god idé?

Du har måske alligevel valgt at søge efter et lån udenom RKI, selvom du står skrevet på RKI listen. Men at tage lån udenom RKI, er et alternativ vi fraråder hos Lendon.dk. Når du står i RKI listen, betyder det nemlig, at din økonomi ikke kan klare flere lån og store udgifter.

Tager du et lån udenom RKI, vil du sandsynligvis ryge i større økonomiske vanskeligheder. Tag derfor ikke et lån udenom RKI. RKI er blandt andet til for, at du får din økonomi på rette fod igen, som kun er til stor fordel for dig.

kom-ud-af-rki-saadan-bliver-du-gaeldfri-blog-LendonDK

7. Kom ud af RKI – Sådan gør du

At komme ud af RKI kan være en stor udfordring. Derfor får du nogle tips til, hvordan du effektivt får betalt din gæld og dermed kommer ud af RKI. Lav et budget Først bør du have et overblik over din økonomi, så du kan se hvilke udgifter du har og hvor mange penge du har til rådighed. Skaber du et overblik over din økonomi, kan du nemlig se hvor du kan spare og hvad du kan være foruden. Et budget behøver ikke at tage lang tid at udføre – hent en gratis skabelon ved at klikke ind på www.raadtilpenge.dk.

Hvis du vil være på den helt sikre side og undgå overtræk på din konto, kan du med fordel kontakte din bank og anmode om et hævekort. På den måde undgår du overtræk.Undgå at tage lån Hos Lendon.dk anbefaler vi ikke, at du tager et lån, hvis du er registreret hos RKI. Din økonomi kan allerede ikke klare endnu et lån, og du vil derfor højst sandsynligt ende med en større gæld, end du startede med. Kontakt dem du skylder penge hos Det er en god idé at få samlet alle dine gældsposter, og kontakte dem du skylder penge hos. Fortæl dem om dit budget og prøv at lav en aftale om at få reduceret renterne. Måske er der også andre alternativer, i kan finde ud af sammen, så du kan tilbagebetale din gæld.

Hvis du ikke kan tilbagebetale penge til alle kreditorerne, bør du overveje hvilken kreditor, der er vigtigst at tilbagebetale først. Måske er det kreditoreren med den højeste rente eller den, der advarer dig om inkasso.Spørg om hjælp At sidde med en stor gæld er ikke blot en udfordring for din økonomi, men det kan også lægge et stort mentalt pres. Snakker du med dine nærmeste venner og din familie om din situation, kan de støtte dig og give dig den hjælp, du har brug for.

Har du absolut brug for penge uden at tage et lån hos en kreditor, kan du altid spørge familien eller nære venner. De vil være mere fleksible med tilbagebetaling, hvilket kan være til gavn for dig.Få professionel råd og vejledning For at komme ud af din gæld kan det også være en god idé at få professionel råd og vejledning. Der findes flere gratis tjenester der tilbyder rådgivning af gæld og økonomi. Du kan blandt andet søge om gratis rådgivning hos følgende:

Frelsens Hær

Den Sociale Retshjælp

RKI-og-din-psyke-Lær alt om RKI og få hjælp til at blive gældfri-blog-LendonDK

8. RKI og din psyke

Ikke nok med at gæld slider på din økonomi, så kan gæld også påvirke din psyke. Mange føler sig hjælpeløse, skam og oplever ofte lavt selvværd. Som førnævnt, kan det derfor være rart at tale med dine nærmeste. At få snakket med nogen om din situation, kan have en positiv indflydelse på dig og din psyke. Med alle de papirer og oversigter kan det også være svært at få tingene til at give mening, hvorfor vi som førnævnt, anbefaler at tage kontakt til en gældsrådgiver. De kan hjælpe dig med at ordne dine problemer, så du bedre får styr på det hele. Har du lyst til at dele din historie, eller har du erfaringer du tror andre læsere vil have gavn af? Så del gerne ved at skrive i kommentarfeltet nederst på siden.

9. RKI – Info, spørgsmål og svar

Mangler du mere info om RKI, eller har du brug for at kontakte RKI? Find mere info om RKI, ved at klikke på deres hjemmeside her: http://www.experian.dk/registreret-i-rki/index.html. Dér kan du blandt andet ringe til deres service og få afklaret dine spørgsmål om RKI. Vil du se, om du er registreret hos RKI? Så klik ind på www.dininfo.dk. For at tjekke din status skal du blot logge ind med dit NemID. På hjemmesiden kan du også finde råd og vejledning. Kilder: http://politiken.dk/oekonomi/art4851487/Advokater-Borgere-fanget-i-RKI-registerhttp://www.experian.dk/assets/presse/pdf/SAMLET-RKI-statistik-juli%202016-FAKTA-ARK.pdfhttp://www.experian.dk/assets/kundeservice/brochures/kreditsikring-brugerhaandbog.pdfhttp://www.experian.dk/redirect/RKI/Hjaelp%20og%20vejledning%20til%20dig%20som %20forbruger/FAQ%20ForbrugerService.html

Måske kan du også lide...

Guide: Mindeværdig julehygge på budget

Julen er hjerternes fest og ikke mindst en tid fyldt med julehygge. Det er den tid på året, der emmer af nostalgi, varme og tryghed. Nu nærmer juletiden efterhånden sig med hastige skridt, og det

17 billige og alternative rejser som du ALDRIG glemmer

Læs med her, hvis du mangler inspiration til din næste ferie. Vi har samlet en række rejsedestinationer som du nok kender i forvejen, men med aktiviteter du ikke vidste, at du er nødt til at

Ansøgningsprocessen

Ved sammenligning af lån kan den tid det tager at ansøge også være vigtig. Hvor lang tid tager det at ansøge? Det varierer hos de forskellige udbydere. Hos lendon.dk kan du ansøge om et lån på