ivaeksaetter-selskab-min-1

Iværksætteri: Hvilken virksomhedsform er den rette for dig?

De seneste par år har der været massivt fokus på iværksætteri og entrepreneurship. Vi har nok alle hørt om programmet Løvens Hule på DR1, hvor nogle af Danmarks største iværksættere råder og investerer i personer, som er på vej til at træde ind i branchen. Lige så har det været umuligt at undgå artikler med overskrifter som “19 år og har tjent sin første million”. Kort sagt, så er udviklingen inden for iværksætteri enorm, og den er formentlig kommet for at blive.

Hvis du selv brænder inde med en god forretningside, så er det blot at komme ud af starthullet. Men hvor skal der først tages fast, når du selvstændigt skal til at bygge din karriere op fra bunden? Et solidt sted at starte, er at få besluttet hvilken virksomhedsform, som er den rette for dig og din idé.

Mange former at vælger imellem

Der er efterhånden en del virksomhedsformer at vælge imellem. Som udgangspunkt så skelnes der mellem personligt ejede mindre virksomheder og selskaber. Når du vælger hvilken virksomhedsform, der passer til dig, skal du tage gøre op med dig selv om, hvor stor en risiko du er klar til at løbe med din personlige formue, samt hvor stor en kapital din virksomhed kan starte ud med. Vi tager dig herunder med igennem de fem virksomhedsformer, og forhåbentligt kan du blive klogere på, hvor din virksomhed passer ind.

Enkeltmandsvirksomhed

Denne virksomhedsform er kendetegnet ved, at der kun er en ejer. Det vil sige at opretter du en enkeltmandsvirksomhed, så er du ene og alene ansvarlig for virksomheden og dennes økonomi. Fordelen ved den type virksomhed er, at der ikke er noget lovkrav om et minimumsbeløb, som du skal skyde i virksomheden, for at du kan oprette den.

Af samme årsag skal du dog også forberede dig på, at du hæfter personligt for virksomheden. Det betyder at hvis virksomheden går konkurs eller blot i underskud, så er det din personlige økonomi som skal kunne udrede skaderne.

 • du er den eneste ejer i virksomheden
 • du har begrænsede økonomiske midler, at starte din virksomhed op for

Interessentskab (I/S)

Denne virksomhedsform kan oprettes når I er minimum to personer eller virksomheder, som vil oprette en virksomhed sammen. Mange faktorer ved denne virksomhedsform læner sig op af faktorerne ved et enkeltmandsvirksomhed. Et interessentskab er altså lige så enkelt at oprette, da der ingen minimumskrav er for startkapitalen.

Igen hæfter ejerne dog så personligt med alt hvad de ejer. En ekstra detalje ved interessentskab er, at I også vil hæfte solidarisk. Det vil sige, at hvis i skulle have underskud eller gå konkurs, så er det banken der vælger fra hvilken ejer de trækker pengene. Som regel tager de blot den ejer, hvor pengene er lettest tilgængeligt.

Uanset hvor godt I som partnere kender hinanden, så er det yderst anbefalelsesværdigt, at udforme en klar  interessentskabskontrakt. Den skal blandt andet indeholde spillereglerne for jeres samarbejde, samt hvad der skal ske i en potentiel krisesituation. Det kunne eksempelvis være at lægge en plan for, hvor stor en procentdel I hver især skal dække af en eventuel gæld.

Du bør vælge interessentskab når;

 • I er flere ejere i virksomheden
 • du har begrænsede økonomiske midler, at starte din virksomhed op for
 • I som forretningspartnere har stor tiltro til hinanden
forretningsmand-med-anpartsselskab-den rette for dig-blog-LendonDK

Iværksætterselskab (IVS)

Denne virksomhedsform er det sidste nye skud på stammen. Først i januar 2014 blev det muligt at stifte et iværksætterselskab. Virksomhedsformen skal ses som en håndsrækning til nye iværksættere, som ikke har den store formue at skyde ind i virksomheden med det samme, men som ønsker at sikre sig selv økonomisk.

At oprette et iværksætterselskab kræver en startkapital på alt mellem 1 kr. til 49.999 kr. Du vælger altså selv indenfor det givne økonomiske spænd, hvor meget du ønsker at skyde ind i din virksomhed ved opstart. Den frihed gør også, at et iværksætterselskab er nemt at komme i nærheden af, da du blot kan vælge at låne penge til virksomhedens opstartsperiode.

Et iværksætterselskab kaldes også i nogle sammenhænge for et “mini-ApS”. Dette skyldes, at de to virksomhedsformer er underlagt de samme regler og krav. Derfor skal du med et iværksætterselskab også sørge for at registrere dig hos erhvervsstyrelsen, og lige så stifte en direktion for virksomheden.

Du bør vælge iværksætterselskab når;

 • du har begrænsede økonomiske midler, at starte din virksomhed op for
 • du ønsker at skelne mellem din private økonomi og din virksomheds økonomi
 • du planlægger at stifte et anpartsselskab senere hen, da du skattefrit kan konvertere fra IVS til ApS, når du har en egenkapital på 50.000 kr. stående i virksomheden.

Anpartsselskab (ApS)

Når du stifter et anpartsselskab, vil du mødt med en del flere regler og krav, end når du stifter enten en enkeltmandsvirksomhed eller et interessentskab. Et anpartsselskab kan både stiftes af en eller flere personer eller virksomheder. Her lyder der dog et krav om, at der minimum skal indskydes 50.000 kroner i virksomheden, før den kan oprettes som et anpartsselskab.

Den store fordel ved denne virksomhedsform er, at du som ejer ikke hæfter personligt for virksomhedens tab. Altså vil der her blive skelnet mellem virksomhedens økonomi og din private økonomi. Af samme grund er der dog sat krav om, at virksomheden skal have en direktion og desuden registreres hos Erhvervsstyrelsen.

Du bør vælge interessentskab når;

 • du ønsker at skelne mellem din private økonomi og din virksomheds økonomi
 • du har råd til at lægge 50.000 i startkapital, enten som kontant og/eller værdier

Aktieselskab (A/S)

Ligesom ved oprettelse af et anpartsselskab, så følger der en del flere krav og regler, når du vælger at stifte et aktieselskab. Her skal der nemlig også oprettes en direktion, såvel som virksomheden skal registreres hos Erhvervsstyrelsen. Et aktieselskab kræver desuden en noget større startkapital, som lyder på 500.000 kr. Du og andre potentielle ejere af virksomheden hæfter ikke personligt for virksomhedens eventuelle tab. Ved aktieselskab skelnes der nemlig mellem personlig og virksomhedens økonomi.

Det er sjældent set, at en virksomhed opretter sig som et aktieselskab fra start af. Det skyldes især den høje startkapital, som virksomhedsformen kræver. Fordelen ved at oprette et aktieselskab frem for et anpartsselskab ligger desuden i markedsføringsværdien udadtil, da du ved at oprette et aktieselskab, viser dig i stand til at skyde flere penge ind i virksomheden fra start af.

Du bør vælge aktieselskab når;

 • du ønsker at skelne mellem din private økonomi og din virksomheds økonomi
 • du allerede har stiftet en virksomhed, som du ønsker at tage til næste step.
 • du har råd til at lægge 500.000 i startkapital, enten som kontant og/eller i værdier

Ønsker du at læse mere om iværksætteri, så besøg vores blog og læs artiklen “Danmarks rigeste – Hvordan gør de?”. På vores blog kan du også finde en masse gode råd til din privatøkonomi, og hvordan du generelt sparer penge i hverdagen.

Du ville måske også kunne lide......

Guide: Mindeværdig julehygge på budget

Julen er hjerternes fest og dét tidspunkt på året, hvor venner og familier mødes over hyggelige og stemningsfulde dage. Men julen koster også mange penge, for det er dyrt at holde julefrokoster,

Billige billetter til ferien - du aldrig glemmer

Mangler du inspiration til din næste ferie? Og vil du gerne finde billige billetter? Så har vi her samlet en række rejsedestinationer og aktiviteter, som vil inspirere dig. Om du er på udkig efter

Ansøgning om lån

Hvorfor bruge unødvendig tid på en ansøgning om lån, når du kan gøre det nemt og hurtigt. Vi ved, at vores kunder har mange andre vigtige ting at bruge deres tid på - og ansøgning om lån,