GUIDES
Danskernes største miljø-synd: shopping
Shopping og miljøet er en svært diskussion for mange. For samtidig med at vi gerne vil købe nye ting til klædeskabet, så vil vi også gerne passe på naturen omkring os.
Gennem alverdens nyhedsmedier, blogs og artikler bliver der med jævne mellemrum taget hul på emner som “bæredygtighed”, “at skåne miljøet” og “madspild”.
Vi har gennem de seneste par år taget flere miljøvenlige tendenser til os. Eksempelvis har 26 % af den danske befolkning indført kødfrie dage, blandt andet for at beskytte vores jord for CO2-udslip.
Ligeså er den danske cykeltrafik steget med 5,6 % gennem det seneste år, hvilket af mange cyklister også begrundes med øget miljøbevidsthed.
Men til trods for, at vi er temmelig opmærksomme på CO2-udslip, både når det kommer af kødindustrien og af vores transportmuligheder, så glemmer vi en temmelig vigtig CO2-kilde i farten.
Vidste du eksempelvis, at tøjindustrien er den næstmest forurenende industri, kun overgået af olieindustrien? Og vidste du, at vi i Danmark har tilegnet os titlen som de med det største tøj-forbrug i Norden? Vi er rigtig glade for shopping i Danmark.
SHOPPING I 16 KILO TØJ
For blot at tegne et billede af, hvilket omfang af miljøsvineri vi snakker om, så lad os lige smide de kolde facts på bordet.
I Danmark køber vi gennemsnitligt 16 kilo tøj om året.
Rundt regnet vil det sige, at vi, med en befolkning på 5,7 millioner indbyggere, indkøber lidt over 91.200 tons tøj om året.
Og der er i den grad tale om et overforbrug, som hverken pengepung eller miljø har godt af.
Faktisk køber vi så meget tøj, at vi i gennemsnittet lader 30 % af vores garderobe hænge i skabet. Vi bruger det simpelthen ikke. Når der så ikke længere er noget skabsplads at gøre godt med, så smider vi tøjet ud i skraldespanden.
Undersøgelser viser, at godt 80 % af det tøj, som vi smider ud, kun har opnået 20 % af sin egentlige levetid.
Større forbrug på et mindre budget
Ser man på den danske forbrugerundersøgelse som er udarbejdet af Danmarks Statistik, så er vores økonomiske forbrug på beklædning og fodtøj overraskende nok faldet over de seneste par år.
Ved første øjekast hænger det dog ikke helt sammen med andre undersøgelser, som viser at vores forbrug af tøj er steget med 30 % over det seneste årti.
Men der er formentlig en sammenhæng mellem de to tal – uheldigvis for miljøet. Nok er vi blevet mere miljøbevidste, men vi er også blevet bedre til at spare.
Det betyder ikke nødvendigvis, at vi dropper vores overforbrug, men blot at vi handler i de billigere highstreet-butikker. Her er produktionen dog bare tit forbundet med endnu mere forurening, end ved produktioner af dyrere mærker.
MILJØRIGTIG SHOPPING
Der er helt sikkert noget som du kan gøre, både for at skåne miljøet, men bestemt også dit budget på længere sigt.
Først og fremmest så kan du fiske tøjet op ad skraldespanden, og i stedet aflevere det hos Røde Kors, Frelsens
Hær eller andre former for genbrugsbutikker. Måske du endda selv kan finde noget brugbart i en genbrugsbutik, for så er der i hvert tilfælde kroner at spare.
Husk desuden på, at selvom det billige highstreet-tøj er billigst på kort sigt, så er det ikke den billigste løsning på lang sigt.
Tøjet bliver hurtigere slidt og du vil finde behov for at skifte ud i garderoben oftere. Find derimod penge til tøj i mellemklassen, for således holder både din garderobe og vores jordklode længere.
KUNDESERVICE
Sidder du tilbage med ubesvarede spørgsmål til vores lånetilbud?
Eller er du ikke sikker på, om LendOn er den rigtige løsning for dig?
Så kan du med fordel besøge vores ‘Spørgsmål og Svar’ sektion, hvor vi har samlet svar på de spørgsmål, vi oftest bliver stillet. Skulle dit spørgsmål ikke høre herunder, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice, der sidder klar til en uforpligtende snak om din situation.
Telefon: 44 22 46 64
E-mail: info@lendon.dk
Mandag – Torsdag: 8:00 – 18.00
Fredag: 8:00 – 16.00