fem-begreber-inden-du-laaner

Få styr på de 5 vigtigste begreber i forbindelse med lån

På et eller andet tidspunkt kommer du til at stå i en situation, hvor du skal låne penge. Men er det første gang, du låner, kan du støde ind på begreber, som du ikke har hørt om før. Du behøver ikke at kunne alle begreber til punkt og prikke. Men der er nogle begreber, som er vigtige at lære, inden du tager dit lån. Ved at have styr på de følgende fem begreber, vil du være bedre rustet, til at ansøge om dit første lån.

ÅOP

ÅOP står for Årlige Omkostning i Procent og er nok det vigtigste tal med hensyn til sammenligning af lån. ÅOP er de samtlige årlige omkostninger, der hører til lånet. Dette er inklusive gebyrer og stiftelsesomkostninger.

Uanset bank eller privat låneudbyder, skal alle oplyse ÅOP’en ved lån. Årsagen er grundet kreditaftaleloven og har til formål, at du kan sammenligne flere låneudbyders omkostninger. Men når du sammenligner ÅOP er det vigtigt, at du har løbetiden i mente.

Når du kigger på to ÅOP’er, der hver har en forskellig løbetid, kan det resultere i en misvisende sammenligning. Derfor er det en myte, at kviklån er dyrere grundet en højere ÅOP. Kviklån har nemlig en kortere løbetid end andre typer lån.

LÆS OGSÅ: De 3 mest populære myter om kviklån

Løbetid

Løbetiden er den fulde periode, hvor du tilbagebetaler dit lån. Det vil sige, at når du låner med 12 måneders løbetid, er det i løbet af denne periode, du skal betale dit lån tilbage. Men huske på, at en lang løbetid ikke nødvendigvis er den bedste løsning. Når du låner et lille beløb og har en lang løbetid, kan du nemlig komme til, at betale unødige renter.

Hos Lendon.dk kan du låne op til 15.000,- i kredit i 12 måneder. Med vores kredit kan du betale af på lånet når du vil, og kun betale for de dage, som du har lånt penge i.

Hovedstol

Hovedstolen er det oprindelige beløb du vil låne inklusiv omkostninger. Her dækker hovedstolen dog også over eventuelle stiftelsesomkostninger og kurstab. Så derfor kan du være nødsaget til at låne lidt over dit ønskede beløb, afhængigt af din låneudbyder. Din hovedstol ændres ikke i løbet af din låneperiode, medmindre du:

  • Omlægger dit lån
  • Forhøjer dit lånebeløb
  • Skifter lån

Debitorrente

Debitorrenten er også et andet udtryk for effektiv rente eller nominel årlige rente. Det er ved den årlige debitorrente, at rentetilskrivninger er medregnet. Derfor kan debitorrenten variere afhængigt af rentetilskrivningerne, der er i lånets løbetid. Så når den er høj, skyldes det en hyppig rentetilskrivning. Denne type rente er fast og kan derfor give dig et overblik over, hvor meget du kommer til at betale i renter.

Rådighedsbeløb

Rådighedsbeløbet bruges af kreditoren til at bedømme, om din økonomi kan passe med et lån. Rådighedsbeløbet er det beløb, du har tilbage, når alle dine faste udgifter er betalt. Det er eksempelvis de penge, der går til mad, tøj og fornøjelser. Afhængigt af hvordan din livsstil ser ud, kan dit rådighedsbeløb variere.

Lever du med din familie, kan du have flere variable udgifter. Dermed kan du blive krævet et højere rådighedsbeløb af din låneudbyder. Er du derimod single eller i et parforhold uden børn, kræver låneudbyder oftest et lavere rådighedsbeløb. Et rådighedsbeløb svinger derfor alt efter hvordan din livsstil ser ud, hvorfor det er kreditor der vurderer, hvad de synes er tilstrækkeligt, før du kan optage et lån.

Måske kan du også lide...

Guide: Mindeværdig julehygge på budget

Julen er hjerternes fest og ikke mindst en tid fyldt med julehygge. Det er den tid på året, der emmer af nostalgi, varme og tryghed. Nu nærmer juletiden efterhånden sig med hastige skridt, og det

17 billige og alternative rejser som du ALDRIG glemmer

Læs med her, hvis du mangler inspiration til din næste ferie. Vi har samlet en række rejsedestinationer som du nok kender i forvejen, men med aktiviteter du ikke vidste, at du er nødt til at

Ansøgningsprocessen

Ved sammenligning af lån kan den tid det tager at ansøge også være vigtig. Hvor lang tid tager det at ansøge? Det varierer hos de forskellige udbydere. Hos lendon.dk kan du ansøge om et lån på