faste-udgifter-eksempelvis-fjernsyn

Få styr på økonomien: 25 tips til en bedre privatøkonomi

De fleste danskere har stået med frustrationer i forhold til økonomien. Nogle vil opleve kortvarige udfordringer, hvor andre har økonomiske udfordringer på længere sigt. Men alle har dét til fælles, at man har brug for nogle indspark til, hvordan ens privatøkonomi kan blive bedre.

Og det er lige præcis hvad, vi vil give dig her.

I denne artikel vil vi inspirere dig med hele 25 tips til at få en bedre privatøkonomi, og forhåbentlig hjælpe dig af med de økonomiske frustrationer, du måtte have.

Læs også: Sådan tjener du flest penge

privatoekonomi-og-bolig-min-1-25 tips til en bedre privatøkonomi-blog-LendonDK

1) Bolig

1.1) Husleje

Måske den absolut største post i det fleste privatøkonomier, og derfor skal man også kigge på den. Her kan nogle gange være tale om besparelser på flere tusinde kroner. Du bør derfor overveje, om du vil have mulighed for at flytte i en mindre, billigere lejlighed, hvis økonomien ser presset ud.

Skulle det ikke være muligt – eller ønsket – kan du overveje følgende:

 • Find en lejer til et værelse, du ikke benytter
 • Udlej din lejlighed gennem AirBNB i perioder, hvor du er på ferie

1.2) Boligstøtte

Der kan være situationer, hvor du er berettiget boligstøtte.

Her vil du få et lille “tilskud” hver måned, der skal dække en del af din husleje, og denne er primært baseret på din indkomst og din månedlige husleje. Du bør som minimum undersøge, om du er berettiget boligstøtte, hvilket du kan gøre vha. denne guide på Borger.dk.

1.3) El-regning

De fleste får en el-regning ind af døren hvert kvartal, og det kan godt være en betydelig post i økonomien. Derfor bør du overveje, hvordan du kan omlægge nogle vaner, så du bliver mere bevidst om dit el-forbrug, og kan sænke det.

Det kan eksempelvis være ved at;

 • slukke lyset i de rum, hvor du ikke er
 • slukke helt for elektroniske apparater – i stedet for standby
 • slukke for ALT andet end køle-fryseskab når man er bortrejst
 • skifte alle pærer løbende ud med sparepærer

Ekstra tip: Du kan eventuelt koble alle dine elektroniske apparater omkring fjernsynet til én fælles stikdåse, som så slukkes hver aften, inden man går i seng.

1.4) Varmeregning

Varmeregninger udgør også en væsentlig post i de flestes privatøkonomi. Derfor bør du overveje, om du fråser med varmen, og om der kan være penge at spare her.

Følg eventuelt disse tips til en billigere varmeregning:

 • Lad være med at køre radiatoren på fuld skrue, hvis vinduet er åbent
 • Luft ud af og til, da frisk luft er lettere at opvarme
 • Tag evt. en trøje på – fremfor at skrue helt op for radiatoren
madbudget-min-25 tips til en bedre privatøkonomi-blog-LendonDK

2. Mad

2.1) Madplan

De fleste vil opleve, at der kommer mere luft i økonomien, hvis man lægger madplaner, da det oftest ligger op til, at der handles smartere ind. Man vil nemlig kunne købe nogle mængdetilbud, som kan benyttes i flere af retterne.

Ekstra tip: Lav gerne store portioner, når du alligevel er i køkkenet. Overskydende mad kan fryses ned og udgøre et godt måltid en anden dag.

2.2) Vælg de “rigtige” råvarer

Har man et stramt budget, bør man i førnævnte madplan ikke vælge de dyreste råvarer. Det kan lyde lidt uinspirerende, hvis man udelukkende skal vælge billige råvarer, men der findes stadig et hav af lækre retter, man kan lave, hvis man bare finder de rigtige opskrifter.

Her er fem bud på billige, sunde råvarer:

 • Hakket oksekød
 • Kylling
 • Æg
 • Tun
 • Grøntsager

2.3) Find de gode tilbud

Ofte kører supermarkederne nogle gode tilbud på populære varer, og her bør du være på vagt over for de varer, du alligevel skulle købe. Har du, i din madplan, en lang række retter med kylling, kan du tjekke, om nogle supermarkeder kører med tilbud på kylling. Dette tips skal du primært bruge på de varer, du ved, vejer tungest på indkøbslisten.

Ekstra tip: Du kan eventuelt bruges apps som eTilbudsavis til at finde de gode tilbud.

2.4) Drop posen

Her er et lille – men godt og simpelt – trick, som du kan benytte, når du er ude at handle. Selvom det ikke virker som meget, hober beløbene sig alligevel op, hvis man handler 1-2 gange om ugen. Hvis du (som mange) har et hav af plastikposer derhjemme allerede, kan du begynde og genbruge disse, når du handler – ellers bør du overveje at få dig en mulepose til handleriet.

2.5) Drop take-away

Det kan være rigtig fristende at hente mad nede fra det lokale take-away-sted, men det er ofte både usundt for dig og din pengepung. Det er ofte en løsning, der bliver brugt, fordi tiden er knap. Derfor kommer vi med nogle gode alternativer til, hvad du kan gøre, hvis der ikke er tid til madlavningen.

 • Pastasalat fra supermarkedet:: Disse koster ofte kun omkring 20 kr. og kan udgøre et ganske fint måltid, som overhovedet ingen forberedelsestid kræver.
 • Opskrifter til mad på 15 minutter: Der findes mange opskrifter online, hvor du kan lave gode, sunde, billige retter, som ikke tager mere end 15 minutter at lave. Hvis du lærer en række af disse, har du altid en god række alternativer at vælge imellem, når tiden er knap.
spar-penge-paa-transport-25 tips til en bedre privatøkonomi-blog-LendonDK

3. Transport

3.1) Bil

Hvis du har en bil, skal du først og fremmest gøre dig en grundlæggende overvejelse, som er; har du overhovedet har brug for en bil? De fleste synes selvfølgelig, at det er rart at have en bil, men har man en presset økonomi, kan bilen være en game changer. Der ligger oftest flere tusinde kroner pr. måned i besparelse, hvis man udskifter bilen med offentlig transport.

Hvis du er kommet til konklusionen, at du ikke kan undvære din bil, kan du overveje, om der kan være nogle besparelser at hente i bilen.

Her er et par konkrete tips:

 • Indhent altid flere tilbud fra mekanikere, hvis bilen skal repareres
 • Kør så lidt som muligt – for at spare på benzin- eller diesel-forbruget
 • Vask den med spand, svamp og sæbevand frem for i en betalt vaskehal
 • Lej bilen ud med GoMore, i perioder hvor du ikke selv benytter den

3.2) Kør sammen

Hvis du eksempelvis har et arbejde med mange kollegaer, kan du overveje, om nogle af jer kan køre sammen frem og tilbage. Det kræver selvfølgelig, at I bor således, at det ikke giver en markant længere tur. Det er for rigtig mange en god måde at opnå store besparelser på, da man ved at bidrage med lidt benzin-penge kan spare en stor månedlig transportudgift.

3.3) Anden transport

Her taler vi om alt den transport, der ikke er bilen – og dette punkt er især til dig uden bil, men der kan også gemme sig et par tricks til bilejeren, der af og til benytter et andet transportmiddel end netop bilen.

Overvej hvilken løsning inden for den offentlige transport, der er den billigste for dig – Det kan enten være mobilbilletter, periodekort eller rejsekort. Tag cykelturen eller gåturen, når distancen (og vejret) tillader det.

faste-udgifter-eksempelvis-fjernsyn-25 tips til en bedre privatøkonomi-blog-LendonDK

4. Faste

4.1) Mobilabonnement

Der kommer hele tiden nye teleselskaber til, og de eksisterende kommer hele tiden op med ny pakker. Derfor er det vigtigt, at du jævnligt tjekker, om den pakke du har dækker dit forbrug.

 • Dækker den fint dit forbrug skal du tjekke, om andre teleselskaber har en lignende pakke til en billigere pris.
 • Dækker den mere end rigeligt skal du høre din udbyder, om de har en mindre pakke, der stadig dækker dit behov, men som er billigere.

4.2) TV-pakken

Rigtig mange køber den store TV-pakke uden helt at sætte sig ind i, hvilke kanaler man egentlig ville miste ved at vælge mellem- eller lillepakken. Lav en liste over de kanaler, du ser, og sammenlign den med de pakker, din TV-udbyder har. Du bør også overveje, om det kan betale sig med en tjeneste, hvor du selv vælger kanalerne.

4.3) Streaming-tjenester

Der popper konstant nye streaming-tjenester op, og selvom de enkeltstående ikke koster så meget om måneden, kan det hurtigt løbe op, når man har flere. Derfor bør du tjekke dine streaming-tjenester og fjerne dem, som du ikke bruger – eller måske bruger alt for lidt.

Følgende streaming-tjenester kan du overveje:

 • Musiktjenester som Spotify, Apple Music og WIMP
 • Tv-tjenester som ViaPlay, TV2 Play og Dplay
 • Film- og serietjenester som Netflix og HBO

Ekstra tip: På biblioteket kan du gratis låne film, spil og musik.

4.4) Medlemskaber

Vi kender vidst alle et par stykker, der har haft et medlemskab til det lokale fitnesscenter – uden at få det brugt så flittigt. Det er en dyr månedlig post, som kan betyde meget for ens privatøkonomi. Hvis du træner ofte, kan du overveje at skifte til et billigere center – eller at foretage træningen udendørs i sommer-, forårs- og efterårsmånederne – og så blot være tilmeldt træningscenteret i vintermånederne.

Ekstra tip: Der findes mange gode smartphone-apps, som kan hjælpe dig med træningsøvelser, hvor du ikke behøver et træningscenter.

4.5) Forsikringer

Har man flere forsikringer, kan der oftest være mange penge at spare, hvis man får gennemgået disse – og eventuelt indhentet nogle tilbud hos andre forsikringsselskaber. Desto flere forsikringer du har, desto flere penge kan der være at spare.

Det kan eksempelvis være disse forsikringer:

 • Bilforsikring
 • Husforsikring
 • Indboforsikring
 • Ulykkeforsikring
 • Teknikforsikring
 • Cykelforsikring

Ekstra tip: Samles flere af disse hos samme udbyder, kan der være mange penge at spare i samlerabat.

4.6) Tjek dine lån

Hvis du har lån, bør du altid tjekke, hvordan du mest hensigtsmæssigt får afdraget på disse. Du bør tjekke, hvilke af dine lån, der har den højeste rentetilskrivning og så få dem betalt ud hurtigst muligt.

privatoekonomi-og-shopping-25 tips til en bedre privatøkonomi-blog-LendonDK

5. Diverse

5.1) Impulskøb

Den her ligger en dæmper for den gode økonomi for rigtig mange, da de små impulskøb ikke stikker voldsomt ud på købsbonnen. Får man dog regnet ud, hvor meget alle disse små impulskøb er tilsammen, vil man se, at det kan have en kæmpe indflydelse på ens økonomi, hvis man kan skære disse frem.

Dette tip er en meget naturlig forlængelse det tidligere omkring madplanen, da en madplan også kan være med til at forhindre impulskøb.

5.2) Byture

Her har vi med en rigtig pengesluger at gøre, og det helt korrekte råd ville nok være at sige, at du helt skal stoppe med byture. I nogle tilfælde må man dog også være realistisk og erkende, at det kan være for hårdt at droppe det helt, da det kan være en del af ens måde at ses med en masse venner eller veninder.

Så vores råd vil være, at du skal skære så meget ned på byturene som muligt – og så kan du følge disse sparetips, når du vælger at tage i byen.

 • Drik hjemmefra. Det er væsentligt billigere end at købe drikkelsen på barer/diskotekter
 • Drop natmaden. Det løber ofte hurtigt op, og er et måltid, man ikke har brug for
 • Tag toget. Det er tæt på en tiendedel af prisen frem for, hvis man tager en taxa

5.3) Sælg dine gamle ting

Hvis du har en masse gamle ting liggende, kan der være en masse penge gemt, som kan hjælpe på en presset økonomi. Det er nok ikke noget, der hjælper over tid, men det kan måske afhjælpe med nogle regninger, som har hobet sig op.

Det kan være, du har noget elektronik, noget tøj eller nogle møbler, som du ikke længere bruger – og derfor kan sælge.

Ekstra tip: Du kan benytte dig af sider som dba.dk, guloggratis.dk og trendsales.dk.

5.4) Køb brugt

Selvfølgelig skal man overveje sine køb med omhu, så man udelukkende køber ting, man virkelig har brug for. Står du dog i en situation, hvor du har et konkret behov, bør du overveje at købe brugt. Ofte kan man spare op mod halvdelen af produktets pris og stadig få et produkt, der løser det ønskede formål.

5.5) Drop kreditkortet

Et kreditkort giver let adgang til at foretage en masse køb, og det kan lidt fjerne følelsen af, hvor mange penge man egentlig bruger, når ikke man står med pengene i hånden. Derfor bør du overveje at hæve kontanter i stedet for at benytte kreditkort. På den måde kan du også lettere afsætte det beløb, du må bruge om ugen.

Dette kan være MasterCard, Forbrugsforeningen eller lignende.

5.6) Spar i højtiderne

Højtider er hyggelige, og vi skal endelig sørge for at opretholde hyggen. Højtiderne har dog alle det til fælles, at de koster dyrt i alt fra god mad til dekorativ oppyntning. De færreste ønsker at “droppe” disse traditioner helt, så derfor råder vi også til, at man i stedet for tager sparebrillerne på.

Køber man eksempelvis sin pynt når højtiden er ovre – og dermed har det til næste år – koster det ofte under det halve i pris, fordi butikkerne gerne vil af med det. Man kan også overveje at udskifte dyre materielle gaver med personlige billigere alternativer – som ofte kan skabe akkurat ligeså meget glæde – hvis ikke mere.

5.7) Find “dine” rabatter

For nogle grupper, findes der en lang række af rabatter, som man frit kan benytte sig af. Her tænker vi primært på studerende og pensionister, men det kan ligeledes være medlemskab hos en fagforening, der berettiger rabat.

tips-til-privatoekonomi-25 tips til en bedre privatøkonomi-blog-LendonDK

Slutteligt får du 3 tips til at vedligeholde den gode økonomi

Hvad end du blot er startet på ovenstående, eller du har fået skåret din økonomi ind til benet, vil du altid skulle sørge for at holde et godt overblik over økonomien – og vedligeholde den. Her har vi samlet et par gode råd, som du kan benytte for at holde overblikket.

1. Hav altid et opdateret budget

Et budget er ikke noget, man lægger én gang, og så er den ged barberet. Det handler om jævnligt at tjekke, om virkeligheden stemmer overens med det forventede. Derfor anbefaler vi, at du/I sætter jer ned og kigger budgettet igennem én gang om måneden. Her bør fremgangsmetoden være at kigge i sin netbank – og sammenligne tallene med dem, der er i budgettet.

2. Hav altid en buffer (opsparing)

Selvom man har et godt opdateret budget, vil der altid kunne dukke uforudsete ting op, som kan skabe uro i en ellers sund økonomi. Derfor bør der hver måned sættes en lille portion penge af, som kan være med til at dække, hvis “uheldet” skulle være ude. Uforudsete udgifter kan eksempelvis være tandlæge, mekaniker, husreparationer eller en ekstraregning på varme/el.

3. Overvej muligheden for et ekstra arbejde

Hvis økonomien generelt er presset, kan det betyde, at der ikke er nok penge, så det kan løbe rundt. Derfor kan du overveje, om du vil have mulighed for at tage et ekstra arbejde, som kan skabe lidt mere luft i økonomien.

Hvis du er studerende kunne det være med fleksible arbejdstider, hvor du som fuldtidsansat vil have behov for noget med weekend- og aftenvagter.

Du ville måske også kunne lide......

Guide: Mindeværdig julehygge på budget

Julen er hjerternes fest og dét tidspunkt på året, hvor venner og familier mødes over hyggelige og stemningsfulde dage. Men julen koster også mange penge, for det er dyrt at holde julefrokoster,

Billige billetter til ferien - du aldrig glemmer

Mangler du inspiration til din næste ferie? Og vil du gerne finde billige billetter? Så har vi her samlet en række rejsedestinationer og aktiviteter, som vil inspirere dig. Om du er på udkig efter

Ansøgning om lån

Hvorfor bruge unødvendig tid på en ansøgning om lån, når du kan gøre det nemt og hurtigt. Vi ved, at vores kunder har mange andre vigtige ting at bruge deres tid på - og ansøgning om lån,