Hvad gør du, hvis du er havnet i RKI?

Du har nok hørt om RKI før, men hvad er det egentligt RKI betyder? Bliv klogere på RKI her.

 1. Hvad er RKI?
 2. Hvornår kan en virksomhed registere dig i RKI?
 3. Kan det være til din fordel at være registeret i RKI?
 4. Lån på trods af af registering i RKI – er det en god idé?
 5. Kom ud af RKI – sådan gør du
 6. Er du i tvivl om, hvorvidt du er registeret i RKI?
 7. Har vi registeret dig i RKI?


1. Hvad er RKI?

RKI er en forkortelse for Ribers Kredit Information og er Danmarks største skyldnerregister.

RKI har til formål, at beskytte virksomheder imod tab af penge fra såkaldt ”dårlige betalere”. Det betyder med andre ord, at såfremt man er registreret hos RKI, vil banker og andre kreditinstitutter ikke lade dig at stifte et lån. Også andre virksomheder som f.eks. telebranchen med videre gør brug af RKI førend de leverer en vare til en kunde på kredit. Andre eksempler på virksomheder som beskæftiger sig med, at registrere såkaldt ”dårlige betalere” er Debitor Registret (DBR).


2. Hvornår kan en virksomhed registere dig i RKI?

I 2018 var der 212.161 personer registreret med betalingsanmærkning i RKI – et tal der der faktisk er faldet siden det toppede i 2014 med i alt 232.084 registerede. Men hvad skal der egentlig til for, at man blev registreret? Følgende forudsætninger skal være opfyldt:

 • Virksomheden skal være kunde hos RKI, før de kan indberette dig
 • Virksomheden skal have sendt tre rykkere til dig, hvorved den tredje rykker advarer dig om inkasso, og at du kan blive registreret i RKIs register
 • Firmaet må kun registrere dig, hvis du skylder 200 kr. eller mere
 • Begge parter skal være enige i

Hvis dig og kreditoren ikke er enige om at der er gæld, er den vigtigste RKI-regel, at uenigheden bliver afgjort ved fogedretten. I dette stadie kan du ikke selv afgøre, hvorvidt indberetning er begrundet eller relevant. Ifølge RKI-reglerne, må offentlige myndigheder også registrere dig. Dog skal du advares fire uger forinden, og beløbet skal mindst være på 7.500 kr. Derudover kan offentlige kreditinstitutter også registrere dig, men de er underrettet Finanstilsynets egne regler og ikke RKI-reglerne. Beløbet skal mindst være på 1.000 kr., og sagen skal først have været igennem civil- eller fogedretten, før der må indberettes.


3. Kan det være en fordel at være registeret i RKI?

Som hovedregel vil svaret her altid være nej. Der kan dog være omstændigheder, hvor du selv kan have en interesse i at blive registeret hos RKI. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis du mener, at du ikke selv kan styre din økonomi. Den Sociale Retshjælp har tidligere haft som mærkesag, at personer frivilligt skulle kunne lade sig registrere i RKI. Dette kan desværre ikke lade sig gøre. Såfremt du ønsker at blive blokeret fra at kunne optage et lån hos LendOn.dk kan du altid kontakte os.


4. Lån på trods af registrering i RKI?

Som udgangspunkt vil svaret på dette spørgsmål altid være nej. Særligt er det værd at notere sig, at de virksomheder som tilbyder lån til kunder der er registrerede i RKI også ofte er kendetegnet ved de virksomheder som tager de højeste omkostninger ved at yde et lån.

Hos LendOn tilbyder vi ikke lån til kunder, som er registret i RKI.


5. Kom ud af RKI – Sådan gør du

At komme ud af RKI kan være en stor udfordring. Derfor får du nogle tips til, hvordan du effektivt får betalt din gæld og dermed kommer ud af RKI. Udarbejd et budget. Først bør du have et overblik over din økonomi, så du kan se hvilke udgifter du har og hvor mange penge du har til rådighed. Skaber du et overblik over din økonomi, kan du nemlig se, hvor du kan spare og hvad du kan være foruden. Et budget behøver ikke at tage lang tid at udføre – hent en gratis skabelon ved at klikke ind på www.raadtilpenge.dk.

Du bliver altid automatisk slettet fra RKI registret, så snart du har betalt din gæld tilbage.


Få professionel råd og vejledning.

Det kan være en rigtig god idé at få professionel råd og vejledning. Der findes flere gratis tjenester der tilbyder rådgivning af gæld og økonomi. Du kan blandt andet søge om gratis rådgivning hos Frelsens Hær eller Den Sociale Retshjælp.


6. Er du i tvivl om, hvorvidt du er registeret i RKI?

Du kan altid logge ind og undersøge, hvorvidt du er registreret i RKI her: https://www.dininfo.dk/ Du skal blot have dit NemID klart.


7. Har vi registreret dig i RKI?

Hvis vi har registreret dig i RKI, så skal du tage kontakt til os. Hos LendOn ønsker vi at hjælpe dig – og vi er altid klar til at finde en løsning sammen med dig. Vi hjælper dig ligeledes gerne med input til, hvorledes du kan forbedre din økonomi og lave et budget.


HAR DU SPØRGSMÅL


Har du spørgsmål til RKI eller vores lån, så er du velkommen til at kontakte os alle hverdage fra 8:00 til 18.00 på telefon 44 22 46 64 eller send os en mail på info@lendon.dk.


KUNDESERVICE
Telefon: 44 22 46 64
E-mail:info@lendon.dk
Man – fre: 8:00 – 18.00

Måske kan du også lide...

Guide: Mindeværdig julehygge på budget

Julen er hjerternes fest og ikke mindst en tid fyldt med julehygge. Det er den tid på året, der emmer af nostalgi, varme og tryghed. Nu nærmer juletiden efterhånden sig med hastige skridt, og det

17 billige og alternative rejser som du ALDRIG glemmer

Læs med her, hvis du mangler inspiration til din næste ferie. Vi har samlet en række rejsedestinationer som du nok kender i forvejen, men med aktiviteter du ikke vidste, at du er nødt til at

Ansøgningsprocessen

Ved sammenligning af lån kan den tid det tager at ansøge også være vigtig. Hvor lang tid tager det at ansøge? Det varierer hos de forskellige udbydere. Hos lendon.dk kan du ansøge om et lån på