Sådan tjener du flest penge: Lang eller kort uddannelse

Uddannelse-og-lønudbetaling-Lang eller kort uddannelse-blog-LendonDK

Hvis du ingen anelse har om, hvad du skal studere eller arbejde med, så kan dette indlæg være en guide til at skubbe dig i én bestemt retning: Nemlig der hvor man tjener flest penge. Vil du vide mere om hvilken uddannelse, som giver den højeste gennemsnitsløn? Så læs mere herunder.

I 2016 valgte rekordmange – helt præcis 94.061 personer – at søge ind på en lang videregående uddannelse. Det kan dog måske ikke altid betale sig at vælge en lang uddannelse, hvis du vil tjene mange penge. Inden du søger uddannelse, kan du beregne din løn og få et overblik over lønstatistikken for en given branche på jobindex.dk.

Drop fordommene om lang videregående uddannelse

Mange går måske med en forestilling om, at en lang videregående uddannelse uden tvivl er den bedste måde til at ligge højt på lønindekset pr. automatik. Men det passer ikke altid, for ifølge CEPOS.dk tjener en person som har studeret billedkunst i 5 år gennemsnitligt ca. 28.920 kr. om måneden. Her snakker vi om en person, som har været på skolebænken i minimum 17 år.En VVS’er tjener i gennemsnittet cirka 31.500 kr. om måneden. Det er blot en smule mere end personen som har studeret billedkunst i 5 år. Til gengæld skal man huske på, at VVS’erne kan starte på arbejdsmarkedet hurtigere. Nedenstående punkter gennemgår uddannelsesforløbet for en VVS-montør og en billedkunstner:

  • Begge personer slutter 9. klasse som 15-årig.
  • Derefter starter de henholdsvis på erhvervsuddannelse og en gymnasial uddannelse.
  • VVS’eren er færdigudlært efter 4,5 år. Det vil sige at VVS’eren i en alder af 19 år og 6 måneder gennemsnitligt kan trække 31.500 kr. hjem om måneden.
  • Personen som studerede billedkunst blev først færdig som 23-årig og tjener i gennemsnit mindre.

Infografikken herunder giver eksempler på lønstatistikker på tilfældige uddannelser. Til sidst kommer der en direkte lønsammenligning med en VVS-montør, ejendomsmægler og en fodboldspiller som tjener den gennemsnitlige løn i Superligaen. [infographic image-url=”/images/blog/Uddannelse-og-lønudbetaling-2.png” alt=”loenudbetaling” class=”aligncenter size-full wp-image-2308″ alt=”Sammenligning” link-to=”https://www.lendon.dk/blog/saadan-tjener-du-flest-penge-lang-kort-uddannelse/” link-alt=”Loen-sammenligning”] 

Ovenstående infografik kan få dig selv til at spørge: “Hvad skal jeg have i løn?” Enten om det er startløn som nyuddannet, trainee løn eller lignende, så findes svaret på det store internet. Nogle tænker overhovedet ikke på penge og jobmuligheder når de vælger uddannelse, men derimod hvad der interesserer dem – og det er kun fair. Andre mener at penge er den vigtigste grund til at arbejde.

Søg den matematiske vej, hvis du vil tjene gode penge

Hvis man godt kan lide en solid månedsløn, skal man søge den hårde matematiske vej. Forsikringsvidenskab (cand.act) er den ubestridte konge over lange videregående uddannelser med den største løngevinst. En person med uddannelsen cand.act tjener cirka 74.650 kr. om måneden i gennemsnittet. Der er altså ikke tale om et lille beløb, for det svarer faktisk til næsten 250 cheeseburgere fra McDonald’s hver dag i 30 dage. Med en cand.act kommer du nok ikke til at gå sulten i seng.

Løn-i-cheeseburgere-Lang eller kort uddannelse-blog-LendonDK

Hårdt arbejde betaler sig – især som provisionslønnet

Man kan også søge over i anden en boldgade. Nemlig et mere “You get what you give”-type job. Det er typisk sælgere som er provisionslønnet. Det motiverer dem nemlig til at sælge mere. En ejendomsmægler ligger i gennemsnittet på 40.000 kr. om måneden, men hvis du bruger ekstra timer på arbejdet for at sælge boliger/lejligheder, så kan din månedsløn hurtigt stige. Hvis du ikke hviler på laurbærene for længe, kan du tjene rigtig mange penge.

Du kan også satse stort på en af de hurtigste karriere økonomisk set. Nemlig at blive professionel fodboldspiller, hvor ordsproget “Live fast die young” lever i bedste velgående. Christian Eriksen, den danske Tottenham-midtbanespiller tjener 667.500 kr om ugen. Det er næsten det samme som en person der har studeret Statsvidenskab (cand.polit).

Forskellen er bare at en cand.polit skal bruge et år på at tjene hvad Christian Eriksen tager hjem hver uge. Udover dette kommer der selvfølgelig sponsorater som også er en klækkelig sum penge. Så hvis du er mere end bare komfortabel med en fodbold som ung, så kan du jo tage chancen.

I øvrigt skal det nævnes, at fodboldspillere som regel stiller “fodboldskoene” når de når midt-trediverne, fordi kroppen ikke fungerer så optimalt som i midt-tyverne. Ikke nok med den høje løn som professionelle fodboldspillere hiver hjem, så går de også tidligt på pension, med mindre de vil blive trænere, sportskommentatorer eller lignende.

Hvor meget betyder lønnen for folk?

Arbejde og løn skal gerne hænge sammen, med mindre arbejdet er frivilligt. KRIFA.dk har lavet en undersøgelse med 2569 personer om arbejdsglæde og lønniveau. Det hænger sådan sammen, at jo højere indkomst, desto større løntilfredshed. Lønnen betyder naturligvis meget, da den giver os penge at leve for, men noget der giver mere arbejdsglæde er, hvis ens arbejde giver mening. Statistikken fra Krifa viser at mening og resultater giver en større arbejdsglæde end lønnen.

Tilfredshedsundersøgelse-Lang eller kort uddannelse-blog-LendonDK

Det fremgår også i undersøgelsen, at personer med en lav indkomst er mindre tilfredse med lønnen, når de sammenligner sig med andre faggrupper, end når de sammenligner sig med dem, der har samme uddannelse og erfaring. Dvs. at kasseekspedienten bliver utilfreds med sin løn, når han/hun sammenligner løn med elektroingeniøren, end hvis kasseekspedienten sammenligner med en som har lignende stilling. Hvis utilfredsheden er stor, er det vigtigt at man tager kontakt til sin chef angående lønforhandling. Har brug for råd til lønforhandling, kan du klikke her.

Uanset hvad du vælger af uddannelse og levevej, så gør hvad du finder interessant – så skal pengene nok komme. Det kan nemlig hurtigt blive kedeligt, hvis du skal møde ind på samme arbejdsplads i 40 år, og egentlig ikke kan lide det du foretager dig. Tænk ikke på hvad andre synes om dit erhverv, for dit arbejde kan være lige så vigtigt som andres.

Måske kan du også lide...

Guide: Mindeværdig julehygge på budget

Julen er hjerternes fest og ikke mindst en tid fyldt med julehygge. Det er den tid på året, der emmer af nostalgi, varme og tryghed. Nu nærmer juletiden efterhånden sig med hastige skridt, og det

17 billige og alternative rejser som du ALDRIG glemmer

Læs med her, hvis du mangler inspiration til din næste ferie. Vi har samlet en række rejsedestinationer som du nok kender i forvejen, men med aktiviteter du ikke vidste, at du er nødt til at

Ansøgningsprocessen

Ved sammenligning af lån kan den tid det tager at ansøge også være vigtig. Hvor lang tid tager det at ansøge? Det varierer hos de forskellige udbydere. Hos lendon.dk kan du ansøge om et lån på