unge-rejser-i-sabataar-min-1

10 ting du kan lave i dit sabbatår

Superstudenter der sprænger karakterskalaen, adgangskvotienter og manglende studieboliger – lige nu fylder de danske unges studiestart i alle sine aspekter utroligt meget i medierne. Og det er ganske forståeligt, for opstart på en uddannelse er da bestemt en stor omvæltning for mange.

Tilbage står en anden gruppe af unge mennesker, som har helt andre planer for det kommende år – måske endda også for året efter igen. Fænomenet “sabbatår” er nemlig fortsat noget, som flere og flere unge giver sig i kast med. Der er dog mange måder at bruge et år væk fra skolebænken på. Vi kommer med her med vores 10 bud på, hvordan du kan få mest muligt ud af dit sabbatår.

1. Byg en solid opsparing op

Studiestart er uden tvivl en dyr affære. Der følger både dyre skolebøger, muligvis en ny bolig, samt sociale sammenkomster med i pakken. Har du planer om at starte et studieforløb op efter dit sabbatår, så er det en fornuftig ide, at spare nogle penge sammen til forløbet. Hvis du allerede har et arbejde, kan du naturligvis bare klø på der. Ellers er der ofte masser af sommerjobs med mulighed for forlængelse at finde, til trods for at du søger som ufaglært.

Hvis du allerede nu ved, hvad du ønsker at uddanne dig som senere hen, så kan du også med fordel søge efter et studierelevant job. Foruden at det naturligvis vil øge dine kompetencer indenfor dit felt, så vil et studierelevant job også forbedre din ansøgning til studiet, såfremt du ansøger gennem kvote 2.

Læs gerne vores tips til, hvordan du sparer penge ved studiestart.

2. Planlæg din fremtid

Det lyder måske som en stor mundfuld, men det er altid en god ide, at lægge en plan for, hvordan man ønsker at fremtiden skal se ud. Det er sjældent, at livet former sig som planlagt, men at have et mål at gå efter, kan være altafgørende for, at du får mest ud af dit sabbatår. Det er i netop dette år, at du har tid og mulighed for at udforske verden, lære nye ting og prøve kræfter af med områder, hvor du ellers aldrig havde forestillet dig selv.

Er du eksempelvis i tvivl om, hvad du skal uddanne dig som i fremtiden, så book en tid hos en studievejleder. Besøg nogle skoler til “åbent hus”, eller anmod om at få lov og følge en elev på en almindelig studiedag. Har du lyst til at udforske arbejdsmarkedet i dit sabbatår, så prøv at ring til en interessant virksomhed, og forhør dig om muligheden for et kort praktikophold.

unge-rejser-i-sabataar-min-10 ting du kan lave i dit sabbatår-blog-LendonDK

3. Tag ud og rejs

At rejse i sit sabbatår, er nok hvad de fleste unge vælger at gøre. Der er mange måder at opleve verden på. Nogle tager på rundrejse i flere måneder, mens andre finder plads til flere kortere ferieophold i løbet af året. Verden står dig frit for, omend du ønsker at opleve den som rygsæks-rejsende eller slingrende på en solseng ved poolen.

At rejse kan dog hurtigt blive en dyr fornøjelse. Derfor er der mange som arbejder det første halve år, og rejser resten af året. Du kan også låne penge til din rejse, og arbejde når du igen lander i Danmark. Der er mange muligheder for, at få de dyre rejseudgifter og budget til at gå op i en højere enhed.

4. Opstart en virksomhed

Har du gået med en iværksætterdrøm i maven, så er det da netop i dit sabbatår, at drømmen bør forfølges. Her har du tiden til at arbejde på dit projekt, netværke med andre iværksættere og gøre dig klogere på, hvorvidt din virksomheds-drøm er den rette for dig. Hvis pengene ikke rækker til at overgive sig fuldt ud til iværksætteri, så kan du jo arbejde på din drøm om virksomhed som et sideløbende hobbyprojekt, og se hvor det tager dig hen.

Du kan læse mere om iværksætteri i vores artikel “Danmarks rigeste: Hvordan gør de?

5. Tag suppleringsfag

Har du indset at dit drømmestudie kræver fag, som du aldrig har haft på skoleskemaet før? Så opgiv ikke – du kan stadig blive optaget. Flere institutter rundt om i landet tilbyder undervisning i enkeltfag, således at du kan blive kvalificeret til din drømmeuddannelse. Nogle kræver betaling, imens andre er gratis.

6. Tag på højskole

Der findes 70 højskoler fordelt ud over hele landet, og det må siges at de alle bruges flittigt. Et højskoleophold er lærerigt og kompetence-givende, og så er det en god mulighed for, at lære nye mennesker at kende. Der er mange forskellige typer af højskoler. Eksempelvis kan du tage på idrætshøjskole, hvis du interesserer dig for kroppen og sundhed. Eller også kan du finde dig tilrette på en filmhøjskole, hvis det er medier og produktion som står dit hjerte nært. Der er masser af muligheder for et spændende højskoleophold i Danmark.

7. Rejs ud som au pair

Som skrevet så er der mange måder at rejse på under sit sabbatår. En af dem er at rejse ud som au pair. At være au pair vil sige, at du bor hos en familie i et andet land, hvor du hjælper til med de huslige pligter og andre daglige gøremål. En au pair betales som udgangspunkt i kost, logi og lommepenge.

At rejse som au pair er en god måde at lære et nyt sprog på. Lige såvel er det også en udestående mulighed for, at lære et land at kende fra en lokal vinkel. Mange unge tager også afsted som au pair, med håb for selvudvikling og for at blive mere selvstændig.

ung-pige-paa-udveksling-10 ting du kan lave i dit sabbatår-blog-LendonDK

8. Tag på udveksling

Hvis du tager afsted på udveksling, kan det til dels ikke sidestilles med et sabbatår. Ofte er du nemlig studerende, når du er på udveksling. Det kan eksempelvis være, hvis du vælger at tage en uddannelse eller et enkelt semester i udlandet.

Omend et udvekslingsophold måske ikke vil give dig samme frihedsfølelse, som et sabbatår ellers kunne give dig, så er der masser af goder at hente ved denne mulighed også. Din hverdag vil foregå i et andet land, hvor du vil stifte bekendtskab med en ny kultur og et fremmed sprog.

9. Arbejd som frivillig

Frivilligt arbejde kan foregå i Danmark såvel som i udlandet. Mange unge rejser eksempelvis til afrikanske lande, hvor de hjælper til på et børnehjem. Nogle sætter kurs mod Asien, hvor de hjælper til med dyrepasning af dyr som har været ofre for turistindustrien.

Herhjemme søges der ofte efter frivillige til organisationer som Røde Kors, hvor fokus eksempelvis kunne være på udsatte familier. Mulighederne er mange, og ofte er frivilligt arbejde noget, som giver pluspoint på en ansøgning gennem kvote 2.

10. Lev livet som guide

Igen er dette en mulighed hvorpå du kan kombinere rejse og job i et. Den typiske guide er oftest at finde på charter-hotellerne i lande som Spanien, Italien og Grækenland. Alt efter hvilken type hotel du arbejder på, og hvilken virksomhed du arbejder for, vil opgaverne varierer. Nogle guider står for turene ud af hotellet, i mens andre passer gæsternes børn eller står for aftenarrangementer. En ting er sikkert – livet som guide er i hvert tilfælde ikke kedeligt.

Måske kan du også lide...

Guide: Mindeværdig julehygge på budget

Julen er hjerternes fest og ikke mindst en tid fyldt med julehygge. Det er den tid på året, der emmer af nostalgi, varme og tryghed. Nu nærmer juletiden efterhånden sig med hastige skridt, og det

17 billige og alternative rejser som du ALDRIG glemmer

Læs med her, hvis du mangler inspiration til din næste ferie. Vi har samlet en række rejsedestinationer som du nok kender i forvejen, men med aktiviteter du ikke vidste, at du er nødt til at

Ansøgningsprocessen

Ved sammenligning af lån kan den tid det tager at ansøge også være vigtig. Hvor lang tid tager det at ansøge? Det varierer hos de forskellige udbydere. Hos lendon.dk kan du ansøge om et lån på