spar-penge-paa-mad

Få din SU til at række

Det er ingen hemmelighed, at pengepungen ikke bugner hos de danske studerende. Vi er yderst forkælede ved at vi, som det ser ud nu, får vores uddannelse i Danmark betalt – og endda modtager penge hver måned.

SU-satsen for en udeboende studerende på en videregående uddannelse ligger på 6.015 kroner. Langt de fleste har formentlig deres SU-indkomst stående på hovedkortet, hvorfor man kan nøjes med at betale omtrent 8 % i ATP-bidrag. Rundt regnet får du altså som den typiske udeboende studerende i Danmark 5.300 kr. udbetalt.

Selvom studerende i Danmark er yderst velhavende sammenlignet med studerende fra andre fjernere lande, så rækker 5.300 kroner stadig ikke langt, når man lever for danske priser. Derfor får du her et par tips og tricks til, hvordan du kan få din SU til at række længst muligt.

Læs også: Sådan tjener du flest penge

Bolig

Boligposten er uden tøven den absolut mest omkostningsfulde post hos en studerende. De fleste studerende vil naturligvis foretrække at bo tæt på deres studie, såvel at der kan spares penge på offentlig transport. Dog er det heller ikke en billig fornøjelse. Derudover er der ualmindelig lang ventetid på boliger i storbyerne.

Hvis du kan slutte fred med tanken om, at bosætte dig lidt uden for storbyen, så vil det med sikkerhed spare dig for en del penge. Hvis ikke, så er der stadig mulighed for, at spare på boligposten.

Er du socialt anlagt, og har du ikke noget imod, at bo tæt med andre studerende, så er et værelse på et kollegium en oplagt mulighed. Sådan kan du for omkring 2.500 kroner få tag over hovedet, omend du nok må dele både køkken og bad med andre.

Mange studerende vælger også at leje et værelse ud i deres egen lejlighed. Hvis du ikke er glad for tanken om, at flytte ind hos en potentielt fremmed, så er der også andre muligheder. Eksempelvis kan du slutte dig sammen med andre venner, og leje en større lejlighed sammen. Sådan får I mere for pengene, samtidig med at I kender hinanden på forhånd.

El og varme

Tøjvask er noget som markerer sig tydeligt på både vand og el-regning. Det kan ikke rigtig undgås, men man kan sagtens spare her. Fremfor at smide dit vasketøj i tørretumbleren, så benyt dig af et tørrestativ. Gennemsnitligt for danskerne lyder det således, at sparer du tørretumblingen væk tre gange ugentligt i sommerhalvåret, og en gang ugentligt i vinterhalvåret, så sparer du ca. 800 kr. årligt.

Når vi når sommerhalvåret og det danske vejr endelig bliver godt herhjemme, så er det med at udnytte det. For mange er det logik, at samtlige radiatorer selvfølgelig skrues ned på nul. Alligevel er der mange som ikke tænker på, at der er endnu flere penge at spare, hvis du helt lukker for ventilen til radiatoren. Det er forholdsvist simpelt, og der er en årlig besparelse på ca. 1.000 kroner i vente.

spar-penge-paa-mad-Få din SU til at række-blog-LendonDK

Mad

“Undgå madspild” er nok det økonomiske råd, som oftest smides efter studerende. Så hvordan gør man lige det? Det kan være lidt af en opgave, at lave sunde og varierede retter, hvis du kun har dig selv at lave mad til. Laver du derimod store portioner ad gangen, og gemmer til en anden dag, så kan der være en del penge at spare.

Har du en fryser, er dine muligheder for at undgå madspild endnu bedre. Både færdige retter, kød og faktisk også grøntsager, kan sagtens holde til, at blive frosset ned. Husk altid at opdele dine retter i portioner, så du ikke behøver at tø for meget op ad gangen. Har du fødevarer i køleskabet, som er lige ved at nå sidste brugsdato, så tilbered dem. På den måde giver du dem lige et par ekstra dage at løbe på. Eksempelvis kan kogte æg sagtens holde sig på køl i en lille uge. Dette råd er derfor også til dem uden så meget fryseplads.

Når det kommer til grøntsager, er vi i Danmark yderst gode til at smide dele af råvarerne ud, som egentlig sagtens kan bruges. Det handler blot om at være kreativt. Det er eksempelvis naturligt for mange, at smide stokken fra en broccoli ud, men det er der ingen grund til. Skær den i stedet i tern, kog dem og brug så stokken i en sammenkogt ret, kødsovs eller i en suppe.

Gør desuden hvad du kan, for at undgå impulskøb. De tager måske langt mere på madbudgettet, end du lige regner med. Hav derfor altid indkøbsliste klar, når du skal ud og handle. Husk også et genbrugeligt indkøbsnet. Så slipper du for gang på gang at smide 2-3 kroner efter en plastikpose. At undgå køb af plastikposer, er både godt for din økonomi og for miljøet.

Køb brugt

Studiebøger, tøj eller møbler – Det hele findes brugt. Ofte får du langt mere kvalitet for pengene, hvis du blot kan se bort fra, at andre har brugt tingene før dig. Ligesom det gælder ved køb af plastikposer, så er genanvendelse både en bonus for dit budget og for vores klode.

Der findes mange websites og apps, hvor du kan handle brugt. Herunder kan nævnes DBA, Tradono og Trendsales. Ydermere så kan det være helt hyggeligt at besøge et loppemarked i ny og næ. Ved at købe brugt, kan du også lidt bedre tillade dit stramme SU-budget at eksperimentere lidt med stil, både i dit tøjskab og i dit hjem.

Du ville måske også kunne lide......

Guide: Mindeværdig julehygge på budget

Julen er hjerternes fest og dét tidspunkt på året, hvor venner og familier mødes over hyggelige og stemningsfulde dage. Men julen koster også mange penge, for det er dyrt at holde julefrokoster,

Billige billetter til ferien - du aldrig glemmer

Mangler du inspiration til din næste ferie? Og vil du gerne finde billige billetter? Så har vi her samlet en række rejsedestinationer og aktiviteter, som vil inspirere dig. Om du er på udkig efter

Ansøgning om lån

Hvorfor bruge unødvendig tid på en ansøgning om lån, når du kan gøre det nemt og hurtigt. Vi ved, at vores kunder har mange andre vigtige ting at bruge deres tid på - og ansøgning om lån,