ung-turist

Kender du valutafinten?

Selvom Danmark er et dejligt land, så nøjes vi sjældent med, hvad vi kan finde inden for landets grænser. I år 2016 rejste danskerne til udlandet 10,6 millioner gange, hvilket er en markant stigning sammenlignet med de forgangne år. Ligeledes bruger vi 31 % af vores samlede forbrug af online shopping på udenlandske netbutikker.

Det er altså ikke en sjældenhed, at vi begår os i situationer, hvor valutakurser spiller en rolle. Dog er det sådan, at ofte når vi betaler med Dankort på nettet eller i udlandet, så skrives beløbet i danske kroner – og netop her skal du være ekstra opmærksom. Da slår valutafinten ofte ind, og din opmærksomhed kan spare dig for mange penge.

Ryanair: Et konkret eksempel

I sommers kunne Børsen så afsløre et helt konkret eksempel på, hvordan valutafinten kan udnyttes af virksomheder, således at du må betale mere end først angivet. Afsløringen omhandler det i forvejen til tider udskældte flyselskab Ryanair. Såvel som de er anerkendt af mange for deres lave flypriser, ligeledes er de udskældt for deres håndtering af blandt andet skjulte gebyrer.

Eksemplet som Børsen fremlagde i juli, omfatter en engangsbillet fra Italien til Danmark. Da vedkommende som bestiller denne, når frem til betalingssiden, lyder beløbet på 78,53 EUR. På samme side er der mulighed for at vælge Ryanairs garanterede valutakurs. Den garanterede kurs vil altså sige, at denne er konstant, hvorimod kursen hos bankerne som bekendt kan svinge fra dag til dag.

En lille knap henviser til en pop-up-boks. I denne oplyses der nu, at Ryanair altid regner med en valutakurs på 792,00. Det giver altså en købspris på 622 kr. for en engangsbillet mellem Italien og Danmark. Vælger man at trodse Ryanairs opfordringer, og dermed handle med bankens varierende valutakurs, blev prisen for den konkrete billet 592 kr. Konklusionen er altså, at Ryanair ellers tjener 6 % ekstra, ved at benytte sig af den skjulte valutafinte.

Danmark kører med fastkurspolitik

Fastkurspolitik er en politik, som centralbanker verden over forsøger at fastholde, således at den indbyrdes handelsværdi valutaerne imellem, forbliver nogenlunde konstant. Det er ikke altid det lykkedes. I Danmark kører man dog med en fastkurspolitik overfor euroen, hvilket vil sige at kursen altid holdes så tæt på 746,00 som muligt. Altså skal du som dansker ikke frygte, at vælge bankens valutakurs frem for eksempelvis Ryanairs garanterede kurs.

ung-pige-shopper-online-Kender du valutafinten?-blog-LendonDK

Kend valutafinten og spar penge ved online shopping

Vi handler som skrevet utroligt mange af vores varer på nettet. Også her kan vi hurtigt komme i klemme med valutafinten. En af de netbutikker hvor danskerne lægger rigtig mange penge, er hos den engelske modegigant Asos. Herunder følger tre eksempler på hvad der sker, når du ændrer prisen fra danske kroner til britiske pund.

 1. Adidas Originals NMD C2 Trainers In Black Suede
  • Dansk pris: 1.428,55 kr.
  • Engelsk pris: 140 £ / 1.183,77 kr.
  • Besparelse ved at betale med britiske pund: 244,78 kr.
 2. Michael Kors MK3783 Jaryn Mesh Watch In Silver
  • Dansk pris: 2.132,62 kr.
  • Engelsk pris: 209 £ / 1.767,21 kr.
  • Besparelse ved at betale med britiske pund: 365,41 kr.
 3. Levi’s Mile High Super Skinny Jeans
  • Dansk pris: 867,33 kr.
  • Engelsk pris: 84 £ / 718,75 kr.
  • Samlet besparelse ved at betale med britiske pund: 156,58 kr.
shoppetur-Kender du valutafinten?--blog-LendonDK

Så hvordan kan Asos og andre store netbutikker tillade sig, at handle med så høj en valutakurs, uden at oplyse kunderne om dette? Troels Holmberg fra forbrugerrådet Tænk fortæller dog også til Politiken, at det kan de ikke. I det virksomhederne udbyder en omvekslingsservice, som de tilsyneladende også tager et gebyr for, så burde kurs og gebyrer oplyses.

Faktum er dog, at det er de ikke. Derfor må du som forbruger selv være opmærksom på dette, således du kan spare flere hundrede kroner, når du handler på nettet. Troels Holmberg tilføjer i samme artikel også, at tommelfingerreglen er, at det er billigst at betale i den lokale valuta. Dette gælder altså både når du rejser, og når du handler på nettet med udenlandske udbydere.

Du ville måske også kunne lide......

Guide: Mindeværdig julehygge på budget

Julen er hjerternes fest og dét tidspunkt på året, hvor venner og familier mødes over hyggelige og stemningsfulde dage. Men julen koster også mange penge, for det er dyrt at holde julefrokoster,

Billige billetter til ferien - du aldrig glemmer

Mangler du inspiration til din næste ferie? Og vil du gerne finde billige billetter? Så har vi her samlet en række rejsedestinationer og aktiviteter, som vil inspirere dig. Om du er på udkig efter

Ansøgning om lån

Hvorfor bruge unødvendig tid på en ansøgning om lån, når du kan gøre det nemt og hurtigt. Vi ved, at vores kunder har mange andre vigtige ting at bruge deres tid på - og ansøgning om lån,