billede-trae-hjoerne-stuen-koeb-andelsbolig-lejebolig-ejerbolig-lendon-min.jpg

Lejebolig, andelsbolig- eller ejerbolig?

Det kan være svært at finde den helt rigtige bolig, hvad enten det er en lejebolig, andelsbolig eller ejerbolig. Lejeboliger kan være svære at få, andelsboliger svære at finde, og ejerboliger svære at betale.

LendOn forsøger her at gøre dig klog på, hvor du skal planlægge at bo.


FORDELE VED EN LEJEBOLIG

Er du så heldig at blive tilbudt en lejebolig i et alment boligselskab, så slipper du som regel med en lavere boligydelse, end hvis du bor til leje i et privat lejeboligselskab. Bor du i privat eller alment lejeboligselskab, betaler du kun for eget forbrug – du har intet ansvar for at vedligeholde lejelejligheden eller fællesområder.

En ulempe ved at bo til leje i lejeboliger, er, at de bliver sværere og svære at opstøve til en overkommelig husleje. I mange almene lejeboligforeninger skal du i mange tilfælde havde været skrevet op i 30 år eller mere for at blive tilbudt en bolig. Derfor fremlejer de fleste studerende værelser.


FORDELE VED ANDELSBOLIG

Andelsboliger er som regel til at betale for. Ofte er et andelskøb bygget op således, at man betaler en dyr andelspris – og har en billig boligafgift eller omvendt. I de fleste storbyer er det rigtig svært at finde andelsboligforeninger, hvor man kan skrive sig op.

De fleste andelsboligforeninger har lange og lukkede ventelister. Man skal derfor være heldig. En andelsbolig fastsættes som regel ud fra bygningens værdi, foreningens gæld og den officielle andelskrone. Et køb af en andelsbolig fungerer som en brugsret.

Derfor har du i disse foreninger typisk ret til medbestemmelse over din andelslejlighed i forhold til renovering og lignende, end du har i en lejelejlighed. Ulempen ved at optage et realkreditlån, er, at du ikke kan få et realkreditlån, som ellers er billigt boliglån.

Ønsker du at gennemrenovere din andelsbolig, eller lave større ændringer, så skal du typisk søge om godkendelse hos bestyrelsen først. Alt efter foreningens størrelse kan det være en langsom proces.


FORDELE VED EJERBOLIG

Ejer du en bolig har du fuld bestemmelsesret over boligen i sig selv. Med et skøde bliver du den juridske ejer over boligen, og du indgår i et driftsfælleskab med hele ejerboligforeningen.

For at du kan låne til en ejerbolig, kræver det typisk, at du selv har noget egenkapital. Ulempen ved en ejerlejlighed er, at den kan være rigtig dyr at anskaffe sig.

For mange unge, som for første gang skal ud og investere i en bolig, vil en ejerbolig være direkte umulig at erhverve sig. Derudover er der risiko for økonomisk tab. Ved andelsinvestering er der chance for, at lejlighedens værdi vil falde i din ejerperiode, og at du dermed vil tabe penge ved salg af lejligheden.


Hvilken boligtype bør du vælge?

Hvilken boligtype, der passer bedst til dig, afhænger af adskillige faktorer.

Er du eksempelvis studerende med planer om et udlandsophold find da en boligtype, hvor fremlejning er en mulighed. Har du absolut ingen kapital selv, bør du derimod nok finde en lejebolig. Uanset hvilken boligtype du vælger, så husk på forhånd at lægge et budget.

Således kan du danne dig et overblik over, hvordan din økonomi vil se ud, alt efter hvilken type bolig du sidder i.


HAR DU BRUG FOR ET LÅN?

LendOn tilbyder to attraktive online lånemuligheder:

15.000 kr. i Kredit

Start ansøgningen her !

KUNDESERVICE
Telefon: 44 22 46 64
E-mail: info@lendon.dk
Mandag – Torsdag: 8:00 – 18.00
Fredag: 8:00 – 16.00

Du ville måske også kunne lide......

Guide: Mindeværdig julehygge på budget

Julen er hjerternes fest og dét tidspunkt på året, hvor venner og familier mødes over hyggelige og stemningsfulde dage. Men julen koster også mange penge, for det er dyrt at holde julefrokoster,

Billige billetter til ferien - du aldrig glemmer

Mangler du inspiration til din næste ferie? Og vil du gerne finde billige billetter? Så har vi her samlet en række rejsedestinationer og aktiviteter, som vil inspirere dig. Om du er på udkig efter

Ansøgning om lån

Hvorfor bruge unødvendig tid på en ansøgning om lån, når du kan gøre det nemt og hurtigt. Vi ved, at vores kunder har mange andre vigtige ting at bruge deres tid på - og ansøgning om lån,