ungt-par-koeber-ejerlejlighed

Leje, andel eller ejerbolig – hvad skal du vælge?

Tiden flyver afsted, og snart nærmer vi os august måned. Foruden at vi må tage afsked med årets sommerperiode, så byder august for mange også på studiestart. Deraf må vi nok endnu engang forberede os på et boom af artikler angående unge boligløse studerende, som igen i år er blevet overladt til at blive “sofasurfere”, da der ikke er nok boliger at finde i de større studiebyer.

I realiteten er den massive mængde af boligløse unge mennesker nok egentlig ikke grundet mangel på boliger, men snarere prisen på de som er ledige. Måske står du selv i en lignende situation netop nu. Og måske gør du dig ligesom så mange andre, tanker om at købe en lejlighed – enten som andelsbolig eller ejerlejlighed.

Fordele og ulemper

Der er fordele og ulemper uanset om du lejer en bolig eller køber en andel- eller ejerlejlighed. Mange unge bliver skræmte over tanken ved at købe en bolig, da der ofte medfører et form for lån, når du investerer i en bolig. Dog er et lån til en bolig sjældent noget, du bør lade dig skræmme over. Det kommer helt og aldeles an på din situation, nuværende indkomst og fremtidsplaner.

Fordele ved lejebolig

Er du så heldig at få fat i en lejebolig, så slipper du for at skulle af med et større beløb, hvilket ville være tilfældet i forbindelse med et decideret boligkøb. Tilmed har du intet ansvar for vedligeholdelse af hverken lejlighed eller fællesområder. Lejelejlighed er særdeles godt for dig, som ikke forventer at bo samme sted i mange år. Her kan du nemlig blot opsige din lejekontrakt, hvorefter du kan være ude af boligen, så snart opsigelsesperioden er udløbet.

Ulemper ved lejebolig

En stor ulempe ved lejeboliger er, at de bliver sværere og sværere at opstøve til en overkommelig månedsydelse – særligt i de større studiebyer. Ønsker du en lejebolig, må du nok erkende at du ikke ender med en stor lys lejlighed i centrum af København, men nok snarere i en forstadsby i en helt gennemsnitlig lejlighed.

Netop grundet den store efterspørgsel på lejeboliger er mange begyndt at udleje boliger privat og i denne situation skal du være opmærksom på to ting:

1. Har udlejer rettigheden til at leje boligen ud til dig? Ofte er der set tilfælde hvor folk lejer deres bolig ud uden tilladelse fra den tilknyttede bestyrelse. Bliver dette opdaget har bestyrelsen ret til, at ophæve den aftale du har lavet med udlejer, hvorefter du vil stå boligløs.

2. Tager udlejer mere i husleje end tilladt? Langt de fleste kommuner har underlagt sig boligreguleringsloven, hvilket betyder at udlejer i de fleste tilfælde ikke må tjene på at udleje sin lejlighed. Tjek listen for kommuner, som ikke har underlagt sig boligreguleringsloven.

lejlighed-i-storbyen -Leje, andel eller ejerbolig - hvad skal du vælge?-blog-LendonDK

Andelsbolig

Andelsboliger er som regel til at komme i nærheden af prismæssigt. Ofte er et andelskøb bygget sådan op, at du enten har dyr andelspris og billig boligafgift eller omvendt. Det betyder, at for de som må ud og tage et lån, er det stadig en overkommelig månedlig ydelse, når både lån og husleje skal betales.

En andelsbolig fastsættes som regel ud fra bygningens værdi, foreningens gæld og den officielle andelskrone. Det gør at andelsboliger oftest holdes nede på en pris, som er tilgængelig for de fleste, hvorfor der så er mulighed for at låne til en andelsbolig. Et køb af en andelsbolig skal ses som et køb af en brugsret. Derfor har du i disse foreninger typisk ret til mere selvbestemmelse over din lejlighed i forhold til renovering og lignende, end du har i en lejelejlighed.

Ulemper ved andelsbolig

Ønsker du at købe en andelslejlighed, så har du ikke mulighed for at optage et realkreditlån. Den type lån er ellers et billigere alternativ til det typiske boliglån. Ønsker du at renovere i din bolig, skal beslutningen typisk tages af bestyrelsen. Alt efter foreningens størrelse, kan det være en langsommelig proces. Ydermere skal du huske på, at ejer du en andel, er du medejer af en given bygning. Derfor er det vigtigt at du læser andelsforeningen bankpapirer, vedtægter og lignende igennem, før du skriver under.

Der er mange fordele ved ejerbolig

En ejerlejlighed kan på mange måder anses som værende en opsparing. Dog kræver det, at du ikke har et afdragsfrit lån. Det er nemlig når du betaler af på din gæld, at din ejerbolig bliver en god investering. For at du kan låne til en ejerbolig, kræver det typisk at du selv har noget egenkapital. Dog vil du også kunne sidde for en umådelig billig “husleje”, som både inkluderer dit lån og din boligafgift.

…men der er også ulemper ved ejerbolig

Den største ulempe ved en ejerlejlighed er, at den kan være rigtig dyr at anskaffe sig. For mange unge, som for første gang skal ud og investere i en bolig, der vil en ejerbolig være direkte umulig at erhverve sig. Derudover er der risiko for økonomisk tab, da en ejerbolig er en investering. Dermed er der en chance for, at lejlighedens værdi vil falde i din ejerperiode, og at du dermed vil tabe penge ved salg af lejligheden.

Så hvilken boligtype bør du vælge?

Hvilken boligtype der passer bedst til dig, afhænger af adskillige faktorer. Er du eksempelvis studerende med planer om et udlandsophold, find da en boligtype hvor fremlejning er en mulighed. Har du absolut ingen kapital selv, bør du derimod nok finde en lejebolig. Uanset hvilken boligtype du vælger, så husk på forhånd at lægge et budget. Således kan du danne dig et overblik over, hvordan din økonomi vil se ud, alt efter hvilken type bolig du sidder i.

DU MÅ ELLER LIGE...

Guide: Mindeværdig julehygge på budget

Julen er hjerternes fest og ikke mindst en tid fyldt med julehygge. Det er den tid på året, der emmer af nostalgi, varme og tryghed. Nu nærmer juletiden efterhånden sig med hastige skridt, og det

Billige billetter til ferien - du aldrig glemmer

Mangler du inspiration til din næste ferie? Og vil du gerne finde billige billetter? Så har vi her samlet en række rejsedestinationer og aktiviteter, som vil inspirere dig. Om du er på udkig efter

Ansøgningsprocessen

Ved sammenligning af lån kan den tid det tager at ansøge også være vigtig. Hvor lang tid tager det at ansøge? Det varierer hos de forskellige udbydere. Hos lendon.dk kan du ansøge om et lån på